Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Amuse bouche - recept på röra med sparris och färskost

Den här aptitretaren kan serveras i miniformar eller bredas på crostini. Röran kan också serveras i en skål med till exempel grissini eller stavar av råa grönsaker – bara fantasin sätter stopp.

Amuse bouche - recept på röra med sparris och färskost
Amuse bouche - recept på röra med sparris och färskost
Amuse bouche - recept på röra med sparris och färskost
Foto: Lena Söderström

Ingredienser

  • 500 ggrön sparris
  • 150 gnaturell färskost
  • 1 dlhasselnötskärnor- rostade
  • 0,5 krukabladpersilja
  • 0,5 tskvitlökssalt- t ex Basil&garlic, Santa Maria
  • 1 krmflingsalt

Garnering

  • 68citron- i små skivor
  • örter- t ex timjan
  • 1 mskolivolja
  • 1 krmflingsalt
  • 0,5 krmcitronpeppar

Gör så här

  1. Bryt av den nedersta hårda delen på sparrisen. Koka den mjuk i lättsaltat vatten i 3–7 minuter, tiden beror på hur tjock och hur nyskördad sparrisen är. Häll av sparrisen och kyl den genast i kallt vatten.

  2. Skär sparrisen i bitar, spara knopparna till garnering. Mixa sparrisen till en puré. Blanda purén med färskosten. Finhacka nötter och persilja och blanda ner i röran. Krydda med basilika- och vitlökskrydda och salt.

  3. Fördela sparrisröran i portionsformar och toppa med de sparade sparrisknopparna. Lägg på citronskivor och örter. Ringla över olja och strö över flingsalt och peppar.

Vad tyckte du om receptet?

Tips! Den vackra sparrisen tillhör släktet liljeväxter. Den gröna växer ovan jord, den vita under. Allra enklaste är att koka en knippa sparris och servera den med olivolja och lite flingsalt. En annan läcker variant är att doppa sparrisen i ett mjukkokt treminuters ägg.