Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Amerikanska pannkakor med blåbärskompott

I en amerikansk pannkaka används ofta buttermilk som på svenska översätts med kärnmjölk. Vi ersätter med mjölk som blandats med vinäger. Detta ger superfluffiga och mjuka pann­kakor med mycket god smak.

Amerikanska pannkakor med blåbärskompottAmerikanska pannkakor med blåbärskompottAmerikanska pannkakor med blåbärskompott
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 2 dlmjölk
  • 2 mskvitvinsvinäger
  • 30 gsmör- + 25 g
  • 2,5 dlvetemjöl
  • 2 mskströsocker
  • 2 tskbakpulver
  • 0,5 tsksalt
  • 1ägg

Blåbärskomptt

  • 250 gblåbär- frysta, gärna svenska
  • 1,5 dllönnsirap
  • 1 mskmajsstärkelse (Maizena)

Tillbehör

  • 250 gblåbär- färska
  • lönnsirap

Gör så här

  1. Blåbärskompott: Lägg blåbär och sirap i en kastrull. Låt koka ca 5 min. Rör i majsstärkelsen utrörd i lite vatten och låt koka ca 2 min. Ta kastrullen från plattan och låt kompotten kallna. 

  2. Rör ihop mjölk och vinäger och låt stå ca 2 min. Smält 30 g smör.

  3. Blanda ihop de torra ingredienserna. Tillsätt ägg, mjölk och det smälta smöret och vispa tills ­smeten precis går ihop.

  4. Grädda pannkakor medelvarm stekpanna i 25 g smör. Strö gärna över några färska blåbär i smeten när den steks.

  5. Servera pannkakorna med ­blåbärskompott, färska blåbär och sirap.

Vad tyckte du om receptet?