Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Amerikanska kanelbullar med glasyr

Testa något nytt. Testa amerikanska kanelbullar med nöt- och fruktfyllning, toppade med glasyr!

Amerikanska kanelbullar med glasyr
Amerikanska kanelbullar med glasyr
Amerikanska kanelbullar med glasyr

Ingredienser

  • 50 gjäst
  • 4 dlmjölk
  • 100 gsmör
  • 1ägg
  • 2 mskströsocker
  • 1 krmsalt
  • 10,5 dlvetemjöl
  • 2 tskvaniljsocker

Fyllning

  • 0,75 dlråsocker
  • 150 gsmör- rumsvarmt
  • 4 tskkanel- mald
  • 70 gcashewnötter- pekannötter eller sötmandel
  • 200 gaprikoser- torkade
  • 100 grussin

Glasyr

  • 2,5 dlflorsocker
  • 2 mskvatten

Gör så här

  1. Finfördela jästen i en bunke och rör ut den i 1 dl av mjölken. Väg smöret och smält det i en kastrull. Häll i resten av mjölken i det smälta smöret och värm till 37° vilket är fingertemperatur om du provar med knogen.

  2. Häll ner den ljumma vätskan i bunken med jästblandningen. Knäck i ett ägg och vispa ner det med några tag med en ballongvisp. Rör ner socker och salt.

  3. Mät upp mjöl och blanda ner vaniljsocker i det.

  4. Rör ner mjölblandningen lite i taget i smeten men spara ca 1 dl till utbakningen.

  5. När det blir för tungt med slev får du använda händerna. Det blir kletigt men går lätt att tvätta bort med kallt vatten. När degen släpper bunkens kanter men är mjuk och lite klibbig pudrar du på lite mjöl, täcker bunken med en ren handduk och ställer den att jäsa till sin dubbla storlek ca 1/2 timme.

  6. Gör under tiden i ordning fyllningen. Rör med en gaffel samman råsocker och smör i en skål till en mjuk kräm. Hacka nötter och skär aprikoserna i småbitar och blanda dem med russin i en annan skål. Förbered en långpanna eller plåt med bakplåtspapper och smöra 3-4 aluminiumformar om du vill frysa in ogräddade bullar.

  7. Dags för utbakning! Ta upp degen på ett mjölat bakbord eller en ren köksbänk. Dela degen i två delar. Ta en del i taget och forma den till en tjock korv ca 40 cm lång. Kavla ut den ca 1/2 cm tjock.

  8. Bred på hälften av smörkrämen i ett jämnt lager över hela den utkavlade degen. Strö på hälften av nöt- och fruktblandningen. Rulla ihop till lång korv och skär med en degskrapa ca 2 cm tjocka skivor.

  9. Lägg dem ganska tätt på plåten med bakplåtspapper. Gör sedan samma sak med resten av degen, smörkrämen och nöt- och fruktblandningen.

  10. Lägg 6 bullar i varje aluminiumform om de ska frysas. Sätt på lock och frys in. De andra bullarna på plåten som ska gräddas snart täcks med en handduk och får jäsa ca 1/2 timme. Sätt under tiden ugnen på 225°, över- och undervärme, och förbered glasyren genom att röra samman florsocker och vatten i en skål eller liten kanna.

  11. När bullarna på plåten jäst färdigt ska de gräddas mitt i ugnen ca 12 minuter. Ta ut dem och låt dem svalna några minuter. Ringla över glasyren och låt dem svalna några minuter till.

Vad tyckte du om receptet?