KÖKSTIPSET: Överflödig deg kan användas till att stansa eller skära ut garneringar om du vill. Pensla dem med ägg och grädda dem separat tills de är gyllene, 6–7 min i 200°. Lägg dem på den färdiggräddade pajen.
Läs också:
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Pumpan gör sig så bra i en dessertpaj med klassiska kryddor som kanel, muskot och kryddnejlika. Vispad syrad grädde passar bra till den söta kryddiga smaken.
Skär smöret i bitar. Hacka samman smör och mjöl i en matberedare. Tillsätt ägg, vatten och salt och arbeta snabbt ihop till en deg. Platta till degen och linda in den i plastfolie. Låt degen vila i frysen i ca 20 min eller i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.
Kavla ut degen, rulla upp den på kaveln och rulla ut den i en pajform, ca 28 cm i diameter. Tryck till längs kanterna och nagga degen med en gaffel. Skär bort överflödig deg. Spara den till garnering, se tips nedan.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 10 min tills det fått lite färg. Sänk ugnsvärmen till 200°.
Fyllning: Blanda alla ingredienser och häll i pajskalet.
Grädda pajen mitt i ugnen i ca 20 min tills smeten är fast.
Låt pajen svalna och servera med vispad syrad grädde.
KÖKSTIPSET: Överflödig deg kan användas till att stansa eller skära ut garneringar om du vill. Pensla dem med ägg och grädda dem separat tills de är gyllene, 6–7 min i 200°. Lägg dem på den färdiggräddade pajen.
Läs också: