Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Amerikansk pumpapaj med syrad grädde

Pumpan gör sig så bra i en dessertpaj med klassiska kryddor som kanel, muskot och kryddnejlika. Vispad syrad grädde passar bra till den söta kryddiga smaken.

Amerikansk pumpapaj med syrad gräddeAmerikansk pumpapaj med syrad gräddeAmerikansk pumpapaj med syrad grädde
Pumpapaj med kondenserad mjölk, serverad med syrad grädde Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 125 gsmör
  • 4 dlvetemjöl- (240 g)
  • 1ägg
  • 1 mskvatten- kallt
  • 0,5 tsksalt

Fyllning

  • 4 dlpumpapuré- av t ex Crown Prince eller Muscat (ca 400 g)
  • 1 burkkondenserad mjölk- (397 g)
  • 2ägg
  • 2 tskkanel- mald
  • 1 tskkryddnejlika- mald
  • 0,5 tsksalt
  • 2 krmmuskot- riven

Tillbehör

  • syrad grädde- vispad

Gör så här

  1. Skär smöret i bitar. Hacka samman smör och mjöl i en matberedare. Tillsätt ägg, vatten och salt och arbeta snabbt ihop till en deg. Platta till degen och linda in den i plastfolie. Låt degen vila i frysen i ca 20 min eller i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.

  2. Kavla ut degen, rulla upp den på kaveln och rulla ut den i en pajform, ca 28 cm i diameter. Tryck till längs kanterna och nagga degen med en gaffel. Skär bort överflödig deg. Spara den till garnering, se tips nedan.

  3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 10 min tills det fått lite färg. Sänk ugnsvärmen till 200°.

  4. Fyllning: Blanda alla ingredienser och häll i pajskalet.

  5. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 20 min tills smeten är fast.

  6. Låt pajen svalna och servera med vispad syrad grädde.

Vad tyckte du om receptet?

KÖKSTIPSET: Överflödig deg kan användas till att stansa eller skära ut garneringar om du vill. Pensla dem med ägg och grädda dem separat tills de är gyllene, 6–7 min i 200°. Lägg dem på den färdiggräddade pajen. 

Läs också: