Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Amerikansk äppelpaj

Recept på amerikansk äppelpaj. En äkta Farmor Anka-paj med dekorerat deglock och massor av äpplen.

Amerikansk äppelpajAmerikansk äppelpajAmerikansk äppelpaj
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 300 gsmör
  • 8 dlvetemjöl- (480 g)
  • 2 krmbakpulver
  • 1 krmsalt
  • 1,5 mskvatten

Fyllning

  • 1 kgäpplen- fast sort, ca 6 stycken
  • 0,75 dlrårörsocker
  • 1 tskkanel- mald
  • 1 mskmajsstärkelse (Maizena)

Pensling

  • vatten

Garnering

  • 2 mskströsocker

Gör så här

  1. Skär smöret i bitar. Mixa snabbt ihop mjöl, bakpulver, salt och smör i en matberedare till en smulig deg. Tillsätt vatten så att degen blir slät men inte kladdig. Lägg den i kylen ca 30 min.

  2. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Lägg dem i en skål och blanda med socker, kanel och majsstärkelse.

  3. Sätt ugnen på 200°. Dela degen i två delar. Kavla ut en rundel på lätt mjölad arbetsbänk och klä insidan av en pajform, ca 23 cm i diameter. Jämna till kanterna och skär bort det som hänger över.

  4. Häll i äppelklyftorna och se till att de ligger ganska jämnt men något högre i mitten.

  5. Kavla ut den andra deghalvan och mät ut en till rundel som ska bli lock. Det ska bli en del deg över så det räcker till dekoration. Lyft över locket och kläm ihop kanterna med två fingrar till en vågig kant.

  6. Gör ett litet hål mitt i deglocket som en liten skorsten. Kavla ut resten av degen och stansa ut dekorationer. Pensla lite vatten på ena sidan och kläm fast dekorationerna försiktigt. Pensla hela pajen med vatten, strö på socker. Grädda på nedersta falsen ca 10 min. Sänk värmen till 175° och grädda ytterligare ca 35 min.

Vad tyckte du om receptet?