Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

American apple pie

Den här amerikanska äppelpajen bakas utan degbotten.

Lena Söderström
American apple pie
American apple pie
American apple pie
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 3 dlvetemjöl
  • 150 gsmör- kylskåpskallt
  • 2 mskvatten- iskallt
  • 1 mskäppelcidervinäger- kyld

Fyllning

  • 6äpplen
  • 1 msksmör
  • 0,5citron- färskpressad saft
  • 23 mskströsocker
  • 1 dläppelmos- fast
  • 1 dlrussin- (kan uteslutas)

Till pensling

  • ägg
  • strösocker

Gör så här

  1. Pajdeg: Mät upp mjöl och smör i en matberedare monterad med kniv. Kör till en smulig massa. Tillsätt vatten och vinäger och kör tills degen formas till en boll. Platta ut degen och lägg den i en plastpåse. Låt vila kallt i cirka 30 minuter.

  2. Fyllning: Ta bort kärnhusen, skär äpplena i klyftor och skär klyftorna i skivor.

  3. Fräs äppelskivorna i smöret och citronsaften tills de mjuknar. Smaka av med socker. Blanda i äppelmos och russin. Låt fyllningen kallna.

  4. Lägg fyllningen i en pajform, cirka 24 centimeter i diameter. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en platta, cirka 24x24 centimeter. Sporra ut fyra remsor, cirka 4-5 centimeter breda, till gallret.

  5. Sporra resten av degen i smalare remsor, 3 centimeter breda, till kanterna.

  6. Lägg degremsorna på bakplåtspapper och låt vila kallt i cirka 15 minuter. Det blir lättare att arbeta med degremsorna när degen är kyld.

  7. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg de breda remsorna som ett galler över fyllningen. Lägg de smalare remsorna som en kant runtom pajen och tryck till.

  8. Pensla gallret och kanten med uppvispat ägg och strö socker över.

  9. Sätt pajen i mitten av ugnen och grädda i cirka 35 minuter.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök