Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Amarettoägg med mörk choklad och mandel

En delikat munsbit! De här läckra tingestarna får smak av amaretto och bittermandel med dekoration av smält choklad.

Amarettoägg med mörk choklad och mandel
Amarettoägg med mörk choklad och mandel
Amarettoägg med mörk choklad och mandel
MARTIN SKREDSVIK

A. Okokt marsipan

  • 40ägg- cirka
  • 1 dlflorsocker- siktat
  • 2,5 mskströsocker
  • 125 gsötmandel- skållad och mald
  • 0,5 mskvaniljsocker
  • 0,5 tskcitronsaft- kan uteslutas
  • 1äggula- vispad
  • 3bittermandlar- eller bittermandel­essens, smaksak och kan uteslutas
  • 12 mskAmaretto (mandellikör)- eller annan alkohol
  • hushållsfärg- gul eller annan färg

B. Kokt marsipan

  • 40ägg- cirka
  • 0,75 dlvispgrädde
  • 1 dlvetemjöl
  • 175 gsötmandel- skållad och mald
  • 3,5 dlflorsocker
  • bittermandelessens- eller 3-4 bittermandlar, malda, kan uteslutas
  • 2 mskAmaretto (mandellikör)- cirka
  • hushållsfärg- gul eller annan färg

Fyllning (fortsättning på amarettoäggen)

  • 50 gchoklad- cirka, 70 procent
  • 40mandlar- cirka skållade till äggen

Gör så här

  1. Sikta ner florsocker i en bunke och blanda i strösocker och mandelmjöl.

  2. Tillsätt vaniljsocker, citronsaft, vispad äggula och bittermandelessens eller riven bittermandel. Bittermandeln kan även malas direkt med sötmandeln.

  3. Blanda ner amaretto eller annan alkohol som finns hemma. Börja med 1 msk och smaka av, det är individuellt hur starkt man vill att det ska smaka.

  4. Droppa lite karamellfärg och knåda marsipanen ordentligt så det blir en jämn och fin färg.

  5. Sikta ner florsocker om marsipanen är för kladdig. Använd marsipanen genast eller förvara den svalt i en plastpåse. (Se fortsatt recept på amarettoäggen under kokt marsipan)

  6. Blanda grädde och vetemjöl i en kastrull värm upp och rör om tills det blir en degklump.

  7. Låt svalna lite så att det går att knåda.

  8. Arbeta ihop degen med de övriga ingredienserna och färgsätt sist med karamellfärg.

  9. Blanda ut degen med siktat florsocker om den är för kladdig. Använd marsipanen genast eller förvara den svalt i en plastpåse.

  10. Värm chokladen långsamt i en kastrull tills den smält.

  11. Blanda ner mandlarna så att de täcks med choklad.

  12. Lägg dem på ett smörpapper och låt dem stelna.

  13. När chokladen stelnat, forma mandelmassa runt chokladmandeln till ett ägg.

  14. När alla äggen är klara kan man ringla choklad över dem.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök