Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Allt i ett-kyckling med ris, bönor och grönkål samt parmesan- och citronsås

Recept på allt i ett-kyckling med ris. Kanske inte den vackraste rätten, men supergod eftersom riset tillagas tillsammans med kycklingen i ugnen. En favorit hos barnen (grönkålen kan förstås uteslutas om du har barn som är känsliga för allt som är läskigt grönt i maten…)!

Allt i ett-kyckling med ris, bönor och grönkål samt parmesan- och citronsåsAllt i ett-kyckling med ris, bönor och grönkål samt parmesan- och citronsåsAllt i ett-kyckling med ris, bönor och grönkål samt parmesan- och citronsås
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 700 gkycklinglår- med skinn
  • 0,5 tsksalt- + 1 tsk
  • 1 krmnymald svartpeppar
  • 1 mskolivolja- + 0,5 msk
  • 2vitlöksklyftor
  • 5 dlvatten
  • 1hönsbuljongtärning
  • 1 mskcitron- pressad
  • 1 tskcitronskal- rivet
  • 50 ggrönkål
  • 1 förpvita bönor- kokta (390 g)
  • 4 dlbasmatiris

Parmesan- och citronsås

  • 1citron
  • 2 dlcrème fraiche
  • 1,5 dlparmesanost- riven
  • 1 dlmajonnäs
  • 1 tskdijonsenap
  • 1 tskhonung
  • 2 krmsalt

Garnering

  • örter- t ex persilja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Krydda kycklingen med 1/2 tsk salt och peppar. Stek kycklingen med skinnsidan nedåt i 1 msk olja tills den får lite färg. Lägg åt sidan.

  2. Skala och hacka vitlöken. Fräs vitlöken i 1/2 msk olja i en kastrull. Häll på vattnet och tillsätt buljongtärning och 1 tsk salt. Låt koka upp. Tillsätt citronsaft och -skal.

  3. Riv av grönkålsbladen från de grova stjälkarna. Hacka bladen. Spola av bönorna med kallt vatten och låt rinna av.

  4. Blanda grönkål, bönor och ris i en ugnssäker form. Lägg kycklingen ovanpå med skinnsidan uppåt.  Häll buljongen över riset och täck formen med aluminiumfolie.

  5. Ställ formen mitt i ugnen och tillaga i ca 40 min.

  6. Höj ugnsvärmen till 225°. Ta bort folien och tillaga i ytterligare ca 15 min tills kycklingen är gyllen-brun, krispig och genomstekt med 82° innertemperatur.

  7. Sås: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Finriv skalet och pressa ut 1 msk saft. Rör ihop med övriga ingredienser till såsen. Krydda med salt.

  8. Garnera kycklingen med örter och servera med såsen.

Vad tyckte du om receptet?