Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på klassiska semlor med mandelmassa, kardemumma och grädde. Skär gärna till locket så det blir hjärtformat för lite extra kärleksfull fika.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt.
Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med lite av degvätskan. Tillsätt salt, strösocker, ägg, kardemumma, hjorthornssalt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen för hand eller i maskin tills den är blank och smidig och släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda igenom den lätt. Dela den i 14-16 bitar, rulla dem till runda bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla bullarna med ägg och strö över mandelspån. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8-10 min. Låt dem kallna på galler under bakduk.
Fyllning: Riv mandelmassan grovt och rör den smidig med 4 msk mjölk eller grädde. Skär eller klipp ett lock av toppen på bullen och gröp ur lite av inkråmet. Fyll bullarna med mandelmassa och spritsa eller klicka grädde över. Lägg på locket och sikta över florsocker.