Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Älgytterfilé med calvadossås, äpplen och svartrötter

Älgytterfilé med calvadossås, äpplen och svartrötter
Älgytterfilé med calvadossås, äpplen och svartrötter
Älgytterfilé med calvadossås, äpplen och svartrötter
FOTOGRAF THOMAS CARLEN

Ingredienser

  • 4älgfilé- ytterfilé, cirka 2 cm tjocka
  • salt- peppar
  • 2 msksmör

Sås

  • 3 mskråsocker
  • 2 mskkalvfond
  • 3 dlvatten
  • 2 mskcalvados
  • 2 msksmör
  • salt- peppar

Äpplen

  • 4svenska äpplen- till exempel Discovery
  • 2 msksmör
  • 1 mskråsocker

Servera med

  • 4svartrötter- kokta
  • bönor- kokta i olika färger

Gör så här

  1. Torka av köttet, salta och peppra. Bryn köttet på båda sidor i en stekpanna med brynt smör. Lägg över i en ugnssäker form och stek klart i mitten av ugnen vid 150 grader, cirka 5 minuter. Låt köttet vila 5 minuter innan det skärs i sneda skivor.

  2. Smält råsockret i en tjockbottnad kastrull på medelvärme. Rör inte om! Tillsätt försiktigt kalvfond och vatten och låt koka upp och koka ihop, så att 2/3 återstår. Tillsätt calvados och vispa ner smöret. Smaka av med salt och peppar.

  3. Skölj och skär klyftor runt om kärn-huset på äpplena. Stek dem i smör i en stekpanna helt kort, de får inte bli mosiga. Strö över råströsockret.

  4. Servera köttet på såsspegel med äpplen, bönor och svartrötter.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök