Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Älgstek med enbär- och kantarellgryta och lingonchutney

Lättlagad älgstek med härliga smaker. Steken sköter sig i princip själv i ugnen! Ett underbart gott och mört recept att bjuda på under helgmiddagen, eller varför inte till nyår?

Älgstek med enbär- och kantarellgryta och lingonchutney
Älgstek med enbär- och kantarellgryta och lingonchutney
Älgstek med enbär- och kantarellgryta och lingonchutney
Foto: Christina Sundien

Ingredienser

  • 1 kgälgstek
  • 55rosmarinkvistar
  • salt
  • svartpeppar- malen
  • smör- och rapsolja- till stekning
  • bindgarn

Till servering

  • potatis- kokt

Enbärs- och kantarellgryta

  • 1gul lök
  • 200 gkantareller- eller trattkantareller
  • 2 dlvatten
  • 1 mskviltfond- eller mörk oxfond
  • 3enbär
  • 4 dlvispgrädde
  • 12 tskkinesisk soja
  • timjan- färsk
  • 1 dllingon
  • smör- till stekning
  • 2 tskmajsstärkelse (Maizena)- ev

Lingonchutney

  • 0,5silverlök- hackad
  • 1 msksmör
  • 2,5 dllingon
  • 1äpple- skuret i tärningar
  • 1 mskäppelcidervinäger
  • 0,75 dlströsocker
  • 0,25röd chili- spansk peppar, finhackad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125 grader. Lägg rosmarinkvistar på älgsteken, salta och peppra. Bind upp steken med bindgarn. Stek köttet i smör och olja runtom tills det får en fin stekyta.

  2. Sätt in steken i ugnen i cirka 1 1/2 timme tills det når en innertemperatur på 65 grader. Vira in köttet i aluminiumfolie eller bakplåtspapper och låt det vila cirka 10–15 minuter.

  3. Skär löken i tunna klyftor och stek i smör. Lägg löken åt sidan. Ansa och stek svampen, lägg tillbaka löken och häll på vatten och fond. Lägg i enbären.

  4. Koka upp och häll i grädden och soja. Låt grytan sjuda några minuter. Red eventuellt av med majsena utrört i lite kallt vatten. Strö över timjan och lingon.

  5. Koka potatis.

  6. Fräs löken på medelvärme i smöret i en kastrull. Lägg i alla övriga ingredienser och koka cirka 10 minuter. Låt chutneyn svalna.

  7. Ta bort bindgarnet från steken och skär upp steken i skivor.

  8. Servera med enbär- och kantarellgryta, lingonchutney samt kokt potatis.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök