Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Lättlagad älgstek med härliga smaker. Steken sköter sig i princip själv i ugnen! Ett underbart gott och mört recept att bjuda på under helgmiddagen, eller varför inte till nyår?
Sätt ugnen på 125 grader. Lägg rosmarinkvistar på älgsteken, salta och peppra. Bind upp steken med bindgarn. Stek köttet i smör och olja runtom tills det får en fin stekyta.
Sätt in steken i ugnen i cirka 1 1/2 timme tills det når en innertemperatur på 65 grader. Vira in köttet i aluminiumfolie eller bakplåtspapper och låt det vila cirka 10–15 minuter.
Skär löken i tunna klyftor och stek i smör. Lägg löken åt sidan. Ansa och stek svampen, lägg tillbaka löken och häll på vatten och fond. Lägg i enbären.
Koka upp och häll i grädden och soja. Låt grytan sjuda några minuter. Red eventuellt av med majsena utrört i lite kallt vatten. Strö över timjan och lingon.
Koka potatis.
Fräs löken på medelvärme i smöret i en kastrull. Lägg i alla övriga ingredienser och koka cirka 10 minuter. Låt chutneyn svalna.
Ta bort bindgarnet från steken och skär upp steken i skivor.
Servera med enbär- och kantarellgryta, lingonchutney samt kokt potatis.
Recept från Mitt kök