Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Älgörtsbavarois med blåbärsbräck och björkkaramellsås

”Bavarois är en riktig favorit för mig. Man kan göra den på så många olika sätt”, säger Nik Märak. Både älgört och torkade björklöv finns i hälsokostbutiker.

Älgörtsbavarois med blåbärsbräck och björkkaramellsås
Älgörtsbavarois med blåbärsbräck och björkkaramellsås
Älgörtsbavarois med blåbärsbräck och björkkaramellsås
Älgörtsbavarois med blåbärsbräck och björkkaramellsås Foto: Charlie Drevstam

Älgörtsbavarois med blåbärsbräck och björkkaramellsås

  • 1 dlmjölk
  • 3,5 dlvispgrädde
  • 1 dlälgört- torkad
  • 0,5vaniljstång
  • 2gelatinblad
  • 4äggulor
  • 3 mskströsocker

Blåbärsbräck

  • 1 dlströsocker
  • 1 mskvatten
  • 0,5 dlblåbär- torkade

Björkkaramellsås

  • 1 dlströsocker
  • 2 dlvatten
  • 2 mskbjörklöv- torkade
  • 0,5 dlvispgrädde

Gör så här

  1. Blanda mjölk, 1 dl grädde, älgört och vaniljstång i en kastrull. Låt koka upp. Ta kastrullen åt sidan och låt stå ca 15 min. Koka upp igen och sila. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min.

  2. Rör ihop äggulor och socker.  Vispa ner  blandningen i örtmjölken och sjud under vispning till 85 grader. Ta upp gelatinbladen och låt dom smälta i blandningen. Låt svalna till rumstemperatur, 20°.

  3. Vispa 2 1/2 dl grädde. Vänd ner grädden i krämen. Häll upp i glas och låt stelna i kylen ca 3 timmar.

  4. Blåbärsbräck: Blanda socker och vatten i en liten kastrull. Smält sockret på låg värme. Koka ihop på medelvärme till bärnstensfärgad karamell. Rör inte.

  5. Ta kastrullen från värmen och häll i blåbären. Rör lite så att alla bär blir täckta av karamell. Bre snabbt ut karamellen på bakplåtspapper till ett tunt lager. Låt stelna. Bryt bräcket i bitar.

  6. Karamell: Blanda socker och vatten i en kastrull och låt koka upp. Tillsätt björklöven och låt koka ihop till en genomskinlig, ljusgrön karamell. Häll i grädden och vicka kastrullen så att det blandar sig. Sila såsen.

  7. Toppa bavaroisen med karamellsåsen och servera med blåbärsbräcket.

Vad tyckte du om receptet?