Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
”Bavarois är en riktig favorit för mig. Man kan göra den på så många olika sätt”, säger Nik Märak. Både älgört och torkade björklöv finns i hälsokostbutiker.
Blanda mjölk, 1 dl grädde, älgört och vaniljstång i en kastrull. Låt koka upp. Ta kastrullen åt sidan och låt stå ca 15 min. Koka upp igen och sila. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min.
Rör ihop äggulor och socker. Vispa ner blandningen i örtmjölken och sjud under vispning till 85 grader. Ta upp gelatinbladen och låt dom smälta i blandningen. Låt svalna till rumstemperatur, 20°.
Vispa 2 1/2 dl grädde. Vänd ner grädden i krämen. Häll upp i glas och låt stelna i kylen ca 3 timmar.
Blåbärsbräck: Blanda socker och vatten i en liten kastrull. Smält sockret på låg värme. Koka ihop på medelvärme till bärnstensfärgad karamell. Rör inte.
Ta kastrullen från värmen och häll i blåbären. Rör lite så att alla bär blir täckta av karamell. Bre snabbt ut karamellen på bakplåtspapper till ett tunt lager. Låt stelna. Bryt bräcket i bitar.
Karamell: Blanda socker och vatten i en kastrull och låt koka upp. Tillsätt björklöven och låt koka ihop till en genomskinlig, ljusgrön karamell. Häll i grädden och vicka kastrullen så att det blandar sig. Sila såsen.
Toppa bavaroisen med karamellsåsen och servera med blåbärsbräcket.