Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Älgfilé med kantareller och svampkornotto

Älgfilé med kantareller och svampkornotto
Älgfilé med kantareller och svampkornotto
Älgfilé med kantareller och svampkornotto
Thomas Carlén

Ingredienser

  • 600 gälgfilé- älgytterfilé, el
  • salt- svartpeppar

Marinad

  • 1 tsksambal oelek
  • 2 stvitlöksklyftor- rivna
  • 1 mskfarinsocker
  • 1 dlvinbär- jokk svarta, /lingon konc
  • 0,5 dlrapsolja

Kornotto

  • 100 gtrattkantareller
  • 2 stschalottenlökar- finhackade
  • 2 msksmör
  • 2 dlmatvete
  • 2 dlkycklingbuljong- av fond
  • 1 dlvin- torrt, vitt
  • 1 dlgrädde
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 dlvästerbottensost- riven
  • 1 msksmör

Blåbärskokta päron

  • 8 stpäron- gråpäron, el 4 små vanliga
  • 1 dlblåbär
  • 1 dlvatten
  • 1 dlströsocker

Sås

  • 3 dlkokspad- från blåbärskokta päron, ca
  • 1 dlrött vin
  • 1 mskkalvfond- konc.
  • 1 msksmör
  • salt
  • svartpeppar

Kantareller

  • 200 gkantareller- gula
  • 2 msksmör
  • salt- svartpeppar

Gör så här

  1. Skär älgytterfilén i 1 1/2 cm tjocka skivor och lägg i en tjock plastpåse.

  2. Blanda ingredienserna till marinaden i en skål. Häll över köttet i påsen och förslut påsen. Marinera köttet cirka 1 timme.

  3. Fräs lök och svamp i smör i en gryta. Häll i matkornen och låt dem fräsa med på svag värme i ett par minuter. Rör om under tiden. Slå på kycklingbuljong och vin. Koka på svag värme utan lock.

  4. Späd med grädde och låt vätskan koka in under fortsatt omrörning. Efter cirka 12 minuter bör kornotton ha en krämig konsistens. Rör ner ost och smör. Smaka av med salt och svartpeppar.

  5. Skala päronen med stjälkar kvar. Skär av en platta i botten på päronen. Ta ur kärnhuset underifrån med ett kuljärn.

  6. Koka upp blåbär, vatten och socker i en kastrull. Ställ ner päronen och sjud dem mjuka, cirka 5 minuter. Ös dem med lagen under tiden. Ställ ner kastrullen i kallt vattenbad, så att de kallnar. Ta upp päronen och använd spadet till såsen.

  7. Häll spadet från päronen i en kastrull. Tillsätt vin och kalvfond och koka utan lock, så att såsen reduceras till 2/ Vispa ner smöret och smaksatt med salt och svartpeppar.

  8. Ansa och stek kantarellerna i smör tills de får fin färg. Salta och peppra. Ta upp köttet ur marinaden och torka av det på hushållspapper. Salta och peppra köttet.

  9. Grilla det cirka 2–3 minuter per sida i het grillpanna. Servera med päron, sås, kantareller och varm kornotto.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök