Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Älgchili - recept på mustig älggryta

Chipotlechili är en rökt jalapeñochili som ger en god, lite lagom stark och rökig smak. Här används de hela i grytan, men ibland smulas de sönder och då äter man upp dem.

Älgchili - recept på mustig älggryta
Älgchili - recept på mustig älggryta
Älgchili - recept på mustig älggryta
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 600 ggrytbitar av älg
  • 2 msksmör- + 1 msk
  • 1,5 tsksalt
  • 2 krmnymald svartpeppar
  • 1gul lök
  • 2vitlöksklyftor
  • 2röda paprikor
  • 1 burkkrossade tomater- (400 g)
  • 3 dlvatten
  • 0,5grönsaksbuljongtärning
  • 3chipotlechili
  • 1 mskketchup
  • 1 msktomatpuré
  • 1 tskrökt paprikapulver
  • 2 burkarbönor- kokta, t ex stora, vita bönor och kidneybönor (à 400 g)

Garnering

  • örter

Tillbehör

  • 2 dlgräddfil- eller crème fraiche
  • 1 tskpaprikapulver

Gör så här

  1. Bryn köttet i 2 msk smör i en gryta tills det har fått fin färg. Krydda med salt och peppar. Ta upp köttet på ett fat.

  2. Skala och skär löken i bitar. Skala och hacka vitlöken. Kärna ur och strimla paprikan.

  3. Fräs lök, vitlök och paprikan i 1 msk smör i grytan ca 2 min. Lägg i köttet och häll på krossade tomater och vatten. Tillsätt buljongtärning, chipotlechili, ketchup, tomatpuré och paprikapulver.

  4. Låt grytan sjuda under lock tills köttet är mört, 1–1 1/2 timme. Tillsätt eventuellt lite mer vatten och rör om då och då.

  5. Skölj bönorna och blanda ner dem i grytan. Ta bort chipotlechilin och strö över örter.

  6. Blanda gräddfil eller crème fraiche med paprikapulver och servera till grytan.

Vad tyckte du om receptet?