Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Albondigas en salsa de Almendra

Recept på albondigas en salsa de Almendra. Milda köttbullar med mandel och saffran. Ljusare kött som lammfärs eller kalvfärs passar bra. 

Albondigas en salsa de Almendra
Albondigas en salsa de Almendra
Albondigas en salsa de Almendra
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 400 glammfärs- eller kalvfärs
  • 1 dlvatten
  • 2 mskströbröd
  • 1 tsksalt
  • 1gul lök
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 1vitlöksklyfta- + 1
  • 1 krmmuskot- nyriven
  • 0,5 dlvetemjöl
  • 3 mskolivolja- + 2 msk
  • 50 gmandel- rostad, flagad
  • 1 dlvitt vin- torrt
  • 1 dlvatten
  • 1 mskkalvfond- konc
  • 0,5 pktsaffran- (à 1/2 g) eller en liten nypa saffranstrådar

Gör så här

  1. Blanda vatten och ströbröd. Tillsätt färs och salt. Skala och finhacka löken. Arbeta färsen smidig tillsammans med hälften av löken, 1 pressad vitlöksklyfta, peppar och muskot.

  2. Rulla till små köttbullar. Vänd runt i mjöl och stek i två omgångar runt om i 3 msk olja i en stekpanna. Ta upp och håll dem varma.

  3. Sås: Stöt mandeln i mortel -eller krossa den med en kastrull mot skärbrädan. Fräs resten av löken och 1 krossad vitlöksklyfta i 2 msk olja. Häll på vin, vatten och kalvfond. Koka upp. Tillsätt saffran och mandel, spara lite till garnering. Rör om och sjud 3–4 min.

  4. Värm köttbullarna i såsen, rör om försiktigt. Strö över den sparade mandeln. 

Vad tyckte du om receptet?