Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Åländskt svartbröd

Traditionellt, sött och kompakt rågbröd från Åland. Brödet bakas fortfarande på gammaldags vis av vissa men i större bagerier bakas det lite annorlunda.

Åländskt svartbrödÅländskt svartbrödÅländskt svartbröd
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

 • 12 dlvatten- + 0,5 dl
 • 4 dlrågmalt- grovmald
 • 10 dlgrovt rågmjöl- (500 g)
 • 5 gjäst- + 25 g
 • 2 dlbrödsirap- eller mörk sirap
 • 1011 dlgrahamsmjöl- (600-660 g)

Pensling

 • 1 dlkaffe- bryggt
 • 2 dlbrödsirap- eller mörk sirap

Gör så här

 1. Dag 1: Koka upp 12 dl vatten. Blanda ihop malt, rågmjöl och det kokheta vattnet och arbeta degen i ca 15 min. Smula ner 5 g jäst och arbeta in den. Täck bunken med plastfolie och låt degen vila i ca 1 dygn. 

 2. Dag 2: Lös upp 25 g jäst i 1/2 dl vatten och rör ner det i degen tillsammans med sirap. Tillsätt grahamsmjölet (spara lite till utbakningen) och arbeta tills degen lossnar från bunkens kanter. Täck degen med bakduk och låt den jäsa i 3–4 tim.

 3. Stjälp upp degen på arbetsbänken och dela den i 4 delar. Forma degbitarna till kakor, ca 1 1/2 cm tjocka.  Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och nagga. Täck bröden med bakduk och låt dem jäsa i ca 1 tim. Sätt ugnen på 225°.

 4. Grädda kakorna mitt i ugnen i 15–20 min.

 5. Pensling: Blanda kaffet med sirap.

 6. Ta ut bröden ur ugnen och pensla dem direkt med kaffeblandningen, pensla även undersidan. Sänk ugnsvärmen till 125°. Lägg tillbaka kakorna på plåten och täck dem med en bakduk. Pensla kakorna med kaffeblandningen igen när de har svalnat. Lägg kakorna på galler för att torka. och ställ in en tålig form i botten av ugnen.

 7. Lägg ihop kakorna två och två med den övre sidan mot varandra. Packa in dem tätt i aluminiumfolie. Häll 2 dl vatten i formen i ugnen och eftergrädda (ugnsstånda) bröden i nedre delen av ugnen i ca 6 tim.

 8. Ta ut kakorna och låt dem svalna långsamt, väl inpackade i bakdukar. Lägg dem i plastpåsar när de har kallnat och låt dem vila i 2 dygn innan de skärs i skivor.

Vad tyckte du om receptet?

Åländskt svartbröd

Det mörka, kompakta rågbrödet som kallas åländskt svartbröd bakades ursprungligen som näringsrik färdkost för åländska säljägare, fiskare och sjömän. Det innehöll inte vetemjöl och var inte heller särskilt sött, eftersom både vete och sirap var dyrbara ingredienser. Resultatet var ett kompakt och torrt bröd med lång hållbarhet. I dag bakas svartbröd fortfarande i gammaldags stil av flera fiskare och några små bagerier i den åländska skärgården, medan de större åländska bagerierna bakar ett mjukare och sötare svartbröd.