Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Akbar Mashti, saffransglass

​Recept på saffransglass. Här är en förenklad variant av en glass som kallas Akbar Mashiti. I originalet är glassen gjord med ett extrakt från en vild orkidé som kallas saalab. Konsistensen blir lite seg och ger en något blommig smak. Det kan vara svårt att få tag på saalab så här används kondenserad mjölk i stället.

Akbar Mashti, saffransglass
Akbar Mashti, saffransglass
Akbar Mashti, saffransglass
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 5 dlvispgrädde
  • 1 burkkondenserad mjölk- (397 g)
  • 2 pktsaffran- (à 0,5 g)
  • 1,5 mskrosenvatten

Garnering

  • 0,5 dlpistaschnötter- grovhackade
  • saffran- ev

Gör så här

  1. Lös upp saffranet i rosenvatten och låt stå ca 30 min.

  2. Vispa grädden lätt och luftig. Tillsätt kondenserad mjölk och saffransvattnet och vispa till en jämn smet.  Lägg -glassen i en form, täck med plastfolie och låt stelna i frysen ca 6 timmar.

  3. Garnera glassen med nötter och eventuellt saffran.

Vad tyckte du om receptet?