Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ajotomate – spansk tomatsallad med tomat- och vitlöksdressing

Färska goda tomater som toppas med en smakrik spansk tomatdressing. Enkelt och supergott till bland annat grillat kött. Satsa på mogna och smakrika tomater.

Ajotomate – spansk tomatsallad med tomat- och vitlöksdressingAjotomate – spansk tomatsallad med tomat- och vitlöksdressingAjotomate – spansk tomatsallad med tomat- och vitlöksdressing
Spansk tomatsallad. Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 68tomater- fasta, mogna och rumstempererade
  • 1 krmflingsalt

Dressing

  • 0,5 tskkummin- hel
  • 3vitlöksklyftor
  • 2tomater- stora, mogna
  • 1 tskflingsalt
  • 0,5 dlolivolja
  • 2 mskrödvinsvinäger
  • 0,5 tskpaprikapulver

Garnering

  • 2 mskörter- t ex basilika, gräslök, mejram

Gör så här

  1. Dressing: Rosta kumminen i en torr, het stekpanna i ca 1 min tills den börjar dofta. Låt svalna.

  2. Skala vitlöksklyftorna. Skär ett kryss i botten på tomaterna. Lägg vitlöksklyftor och tomater i en kastrull med kokande vatten och låt koka i ca 1 min. Ta upp och lägg dem i iskallt -vatten. Dra bort skalet på tomaterna, halvera och pressa ut kärnorna. Hacka tomatköttet.

  3. Lägg vitlöksklyftorna i en mortel med flingsalt och stöt samman till en pasta. Tillsätt tomatköttet och stöt vidare till allt blir finfördelat. Rör i olja, vinäger och paprikapulver.

  4. Skär tomaterna i skivor och lägg på ett uppläggningsfat. Strö över flingsalt. Ringla över dressingen och strö på kummin. Garnera med örter.

Vad tyckte du om receptet?