Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ajoblanco – Kall mandel- och vitlöksgazpacho

En annorlunda variant på den klassiska gazpachon. Mild och snäll i sin smak där druvorna bidrar med en sötsyrlig kontrast mot mandeln och vitlöken. Använd gärna färsk vitlök om du har tillgång till det, då kan mängden vitlök dubbleras.

Ajoblanco – Kall mandel- och vitlöksgazpacho
Ajoblanco – Kall mandel- och vitlöksgazpacho
Ajoblanco – Kall mandel- och vitlöksgazpacho
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 3 skivorlantbröd- vitt, tjocka, kantskuret (80 g)
  • 5 dlvatten
  • 1vitlöksklyfta
  • 1 påsemandelspån- (100 g)
  • 0,5 dlolivolja
  • 2 mskvit balsamvinäger
  • 1 tsksalt
  • 1 krmnymald svartpeppar

Tillbehör

  • 16vindruvor- kärnfria, gärna röda
  • 1 mskolivolja
  • 0,5 dlmandelspån- rostade

Gör så här

  1. Lägg brödet i en mixerkanna och häll över vattnet. Skala och skiva vitlöken och lägg i kannan. Tillsätt mandelspånen. Mixa helt slätt och tillsätt olja under mixningen. Smaka av med vinäger och krydda med salt och peppar. Kyl soppan.

  2. Halvera vindruvorna. Häll upp soppan i skålar och ringla över olja. Garnera med mandelspån och druvor. 

Vad tyckte du om receptet?