Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Ajiaco bogotáno är en klassisk colombiansk soppa. I Colombia görs soppan oftast med hönskött och smaksätts med örtkryddan guascas. Vi använder kyckling i stället och smaksätter med persiljestjälkar.
Lägg kycklingen i en gryta. Ansa och skär purjolöken i mindre bitar. Skala och skär sellerin i mindre bitar. Kärna ur och finhacka chilin.
Lägg purjolök, selleri, chili, persiljestjälkar och lagerblad i grytan. Häll över vattnet och tillsätt buljongtärningar och salt.
Sjud kycklingen under lock ca 1 timme, tills den känns mör. Ta upp kycklingen, låt kallna och lägg i kylen. Låt buljongen kallna. Ta bort fettet på ytan.
Sila buljongen och koka ner den tills 2 liter återstår. Skala de båda potatissorterna och skär i bitar, håll dem var för sig. Lägg den mjöliga potatisen i grytan och sjud utan lock tills den är mjuk. Krossa den mot grytans kanter med en gaffel, eller mixa med mixerstav.
Lägg den fasta potatisen i grytan. Sjud under lock ca 10 min. Tillsätt grädden.
Skär varje majskolv i tre eller fyra bitar. Strimla kycklingköttet och lägg det och majsen i soppan. Smaksätt med limesaft.
Ansa och strimla salladslöken. Koka upp soppan. Servera den toppad med salladslök.