Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Aioli fiskgryta

En fattigmansfiskgryta från Provence med namnet aioli precis som såsen som serveras till. Blanda fänkålsfrön, rosépeppar, torkad dragon och persilja och strö lite över grytan.

Aioli fiskgryta
Aioli fiskgryta
Aioli fiskgryta
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 8potatisar- fasta
  • 4morötter
  • 2gula lökar- gärna färska
  • 0,5blomkål
  • 2 lgrönsaksbuljong
  • 3vitlöksklyftor
  • 2lagerblad
  • 4vitpepparkorn- krossade
  • 600 gtorsk- eller kolja
  • 100 gsockerärter- eller sugersnaps

Fiskkrydda provençale

  • 1 tskfänkålsfrön
  • 1 tskrosépeppar- krossade i mortel
  • 1 tskdragon- torkad
  • 1 tskpersilja- torkad

Att strö över

  • flingsalt

Tillbehör

  • aioli

Gör så här

  1. Skala potatisarna, morötterna och löken.

  2. Skär morötterna i bitar och löken i klyftor. Dela blomkålen i bitar.

  3. Lägg potatisen i en kastrull och koka potatisen i grönsaksbuljongen i 7–8 minuter.

  4. Lägg i morötterna, löken och blomkålen. Skala vitlöksklyftorna och lägg i kastrullen, lägg i lagerblad och vitpeppar. Koka i ytterligare cirka 10 minuter, tills potatisen är färdigkokt.

  5. Lägg i fisken och ärtorna, sätt på ett lock och sjud i ett par minuter tills fisken är genomkokt.

  6. Blanda ihop kryddorna till fiskkrydda provençale. Strö kryddblandningen samt flingsalt över fisken. Servera med aioli.

  7. Strö över flingsalt och servera grytan med fiskkryddan och aioli.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök