Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Aioli fiskgryta

Detta är en fiskgryta från Provence som har samma namn som såsen som serveras till, den vitlökssmakande aiolin.

Aioli fiskgryta Aioli fiskgryta Aioli fiskgryta
Fransk klassisk fiskgryta. Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 600 gtorskfilé- eller koljafilé
  • 8potatisar
  • 4morötter
  • 2gula lökar
  • 300 gblomkål
  • 3vitlöksklyftor
  • 2 lvatten
  • 2grönsaksbuljongtärningar
  • 2lagerblad
  • 4vitpepparkorn
  • 100 gsugar snaps
  • 1 tskflingsalt

Fiskkrydda provençale:

  • 1 tskfänkålsfrön
  • 1 tskrosépeppar
  • 1 tskdragon
  • 1 tskpersilja

Tillbehör:

  • aioli- hemgjord eller köpt

Gör så här

  1. Skala och skär potatis och morötterna i bitar. Ansa och skär löken i klyftor. 

    Dela blomkålen i bitar.

     Skala vitlöken.

  2. Lägg potatisen i en gryta. Häll över vattnet och tillsätt buljongtärningarna. Låt koka under lock 7–8 min. Lägg morötter, lök, blomkål och vitlök i kastrullen. Tillsätt lagerblad och vitpeppar. Låt koka ytterligare ca 10 min tills potatisen är färdigkokt.

  3. Skär fisken i mindre bitar. Lägg fisk och sugarsnaps och sjud under lock ca 5 min fisken är genomkokt.

  4.  Fiskkrydda: Blanda ihop kryddorna till fiskkryddan.

  5. Strö kryddblandningen samt flingsalt över fisken. Servera med aioli.

Vad tyckte du om receptet?