Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Äggost utan laktos

Klassisk bohuslänsk juldessert som ofta serveras med björnbärssylt. Denna görs av laktosfria produkter för att passa dem som inte tål mjölk eller laktos, men givetvis kan de ersättas med vanliga mjölkprodukter för dem som tål det.

Äggost utan laktos
Äggost utan laktos
Äggost utan laktos

Ingredienser

  • 2 llaktosfri mjölk
  • 6ägg
  • 2 dllaktosfri filmjölk
  • 2 dllaktosfri vispgrädde
  • 1 dlströsocker

Gör så här

  1. Värm mjölken till 37° i en gryta. Vispa upp äggen och tillsätt filmjölk och grädde. Ta grytan åt sidan och vispa ner blandningen i mjölken.

  2. Värm på svag värme tills massan börjar klumpa sig och det bubblar upp klar vätska. Lägg på ett lock och ta grytan från värmen. Låt stå ca 5 min.

  3. Täck ett durkslag invändigt med en tunn silduk. Ta upp massan med hjälp av en hålslev och varva med sockret i durkslaget. Ställ äggosten i kylskåpet att rinna av 1 dygn.

  4. Stjälp upp äggosten på ett fat och servera med sylt, bär eller frukt.

Vad tyckte du om receptet?