Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Äggapaj

I pajen ingår spickeskinka, en skånsk specialitet. Skinkan torrsaltas, lufttorkas och sedan kallröks den på bok och alspån. Den kan närmast liknas vid den tyska Schwarzwaldsskinkan.

Äggapaj
Äggapaj
Äggapaj

Ingredienser

  • 3 dlvetemjöl
  • 125 gsmör
  • 2 mskvatten- kallt

Fyllning

  • 1purjolök
  • 250 gspickeskinka
  • 4ägg
  • 5 dlmjölk
  • 1 krmsalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Tillbehör

  • lingon- rårörda
  • sallad- blandad med örter
  • evvinägrett

Gör så här

  1. Häll mjölet i en matberedare. Tillsätt smöret i bitar och kör till en smulig massa. Tillsätt vatten lite i taget och kör snabbt samman till en degboll. Tryck ut degen med mjölade fingrar i en form med löstagbarkant, 24 cm diameter. Ställ kallt ca 30 min.

  2. Sätt ugnen på 200°. Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda ca 10 min. Strimla under tiden skinkan, skölj och strimla purjolöken. Vispa samman ägg, mjölk, salt och peppar.

  3. Lägg skinka och purjolök i pajskalet. Häll över äggsmeten, grädda i mitten av ugnen ca 30 min. Servera med rårörda lingon och blandad sallad med örter och gärna en vinägrett.

Vad tyckte du om receptet?