Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ägg florentine

Ägg florentine är en brunchrätt som enkelt kan varieras med skinka eller lax. Här toppar vi med lyxig forellrom. Florentine betyder att rätten innehåller spenat.

Ägg florentine
Ägg florentine
Ägg florentine
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 4ägg- (storlek L)
  • 1 lvatten- + 1 l
  • 3 mskättiksprit- (12 %)
  • 1 msksmör- + 2 msk
  • 65 gbabyspenat
  • 4 skivorsurdegsbröd
  • 1 krmsalt

Hollandaisesås

  • 125 gsmör
  • 3äggulor- rumstempererade
  • 1,5 mskcitron- pressad
  • 1 krmsalt
  • 0,5 krmcayennepeppar
  • 0,5 dlrapsolja

Garnering

  • 3 mskforellrom
  • 1 mskgräslök- finskuren

Gör så här

  1. Smält smöret och låt det svalna. Lägg äggulorna i en mixerbägare tillsammans med citronsaft, salt och cayennepeppar. Sätt ner mixerstaven i botten på bägaren och häll på det varma smöret. Starta mixerstaven och mixa den mot botten 3–4 sekunder. Dra den därefter långsamt uppåt tills allt är väl blandat, ca 10 sekunder. Häll ner olja i en tunn stråle och mixa tills såsen är krämig.

    Foto: Per Ranung

    BILD-1

  2. Koka upp 1 liter vatten med ättiksprit i en vid kastrull. Sätt kastrullen på medelvärme. Knäck äggen i en liten skål eller decilitermått. Häll försiktigt ner äggen, ett i taget, när vattnet sjuder och är stilla.  Sjud äggen ca 5 min för krämig gula.

    Foto: Per Ranung

    BILD-2

  3. Koka upp 1 liter vatten med 1 msk smör. Lägg spenaten i ett durkslag. Häll det kokande vattnet över spenaten. Låt rinna av. Rosta brödskivorna och bred dem med 2 msk smör. Fördela spenaten på brödskivorna.

    Foto: Per Ranung

    BILD-3

  4. Ta upp äggen försiktigt med hålslev och låt rinna av, gärna mot ett hushållspapper, innan de försiktigt läggs på brödskivorna med spenaten. Strö salt på äggen. Klicka över hollandaisesås och toppa med forellrom och gräslök.

    Foto: Per Ranung

    BILD-4

Vad tyckte du om receptet?

Kökstipset! För att lyckas med såsen ska äggulorna vara rumstempererade och det smälta smöret ska ha svalnat av men fortfarande vara varmt. Rapsoljan tillsätts mot slutet för att såsen ska få den perfekta krämiga konsistensen. Äggulor kan variera i storlek, så därför kan man behöva tillsätta mer eller mindre rapsolja.

Ättiksprit gör att äggen hålls samman bättre i vattnet. Vissa använder salt i vattnet men vid test har det visar sig att äggen blir finare och mer sammanhållna utan salt. Salta äggen efter tillagningen i stället.