Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ägg Benedict

Ägg Benedict med pocherade ägg är en både knaprig och krämig klassiker. Passar bra som ensamrätt till frukost eller på en större brunch tillsammans med andra rätter.

Ägg BenedictÄgg BenedictÄgg Benedict

Hollandaisesås

  • 100 gsmör
  • 2äggulor
  • 1 mskvitt vin- torrt
  • 2 krmsalt
  • 0,5 krmcayennepeppar
  • 1 tskcitron- pressad

Pocherade ägg

  • 4ägg
  • 1,5 lvatten
  • 1 mskättiksprit- (12 %)

Tillbehör

  • 4brödskivor- gärna runda
  • 1 pktbacon- (120 g) t ex Butcher´s choice från Scan
  • 130 gspenat- färsk
  • 1 msksmör- till stekning

Gör så här

  1. Smält smöret i en liten kastrull. Blanda äggulor och vin i en skål eller kastrull. Ställ kastrullen i vattenbad, vattnet ska bara sjuda. Vispa tills äggblandningen tjocknar.

    Foto: Ulf Svensson

    hollandasise

  2. Vispa ner det smälta smöret i ägguleblandningen, lite i taget. Ta inte med den vita bottensatsen som bildats i smöret. Smaka av med salt, cayennepeppar och citron.

  3. Koka upp vatten och ättiksprit. Låt vattnet sjuda och knäck ett ägg i taget i en kopp.

    Foto: Ulf Svensson

    pochera-ägg

  4. Låt ägget glida ner i vattnet och låt det sjuda ca 4 min.

    Foto: Ulf Svensson

    Pochera-agg_2

  5. Ta upp ägget med hålslev och lägg på en bricka med smörgåspapper.

    Foto: Ulf Svensson

    pocherat-ägg

  6. Stek brödskivorna lätt i smör i en stekpanna. Stek baconet och fräs sedan spenaten hastigt i smör. Lägg spenat,  bacon och pocherat ägg på brödskivorna. Toppa med en sked hollandaise och så är en rejäl frukost serverad.

    Foto: Ulf Svensson

    1agg-Benedict_

Vad tyckte du om receptet?

Kökstipsen - Ägg Benedict

I den ursprungliga rätten ägg Benedict ingår inte spenat, men många tycker att det blir godare, så därför är det med här.

Välj gärna ett riktigt fint bacon. I USA kallas det Canadian bacon, och vi använde Butcher’s choice från Scan – lite bredare bitar med mindre fett än vanligt bacon.

Var försiktig med värmen när du gör såsen. Har den kallnat kan den värmas i vattenbad eller på låg värme på spisen.