Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Aebleskiver med citron

Aebleskiver är en dansk specialitet som har flera hundra år på nacken. Det sägs att namnet kommer från att man doppade äppelskivor i ägg och mjöl och stekte i det som senare skulle bli ett aebleskivejärn. Puffiga små runda pannkakor som passar bra tillsammans med äppelkompott och grädde.

Aebleskiver med citronAebleskiver med citronAebleskiver med citron
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 3ägg
  • 2,5 dlmjölk
  • 2 dlcrème fraiche
  • 3,5 dlvetemjöl- (210 g)
  • 2 tskbakpulver
  • 1 krmsalt
  • 100 gsmör
  • 1citron- eller 2 krm äkta vaniljpulver

Smörjning

  • 2 msksmör- eller rapsolja

Äppelkompott

  • 1äpple- stort
  • 2 mskljust muscovadosocker
  • 1 tskkanel- mald
  • 23 mskvatten

Garnering

  • florsocker

Tillbehör

  • vispgrädde- lättvispad eller glass

Gör så här

  1. Kompott: Skala, kärna ur och skär äpplet i små bitar. Lägg
    äppelbitarna i en kastrull och tillsätt socker och kanel. Låt det smälta ihop på svag värme under omrörning tills kompotten är simmig, i ca 10 min. Späd med vatten så att kompotten blir lite såsig. Håll varm.

  2. Dela äggen. Vispa äggvitorna till ett hårt skum med elvisp. Vispa samman äggulor, mjölk och crème fraiche i en annan bunke. Blanda de torra ingredienserna och vänd i äggulesmeten.

  3. Smält smöret och rör ner det i smeten. Vänd i äggvitorna. Skölj citronen noga i ljummet vatten och riv skalet. Blanda i citronskal eller smaksätt med vanilj.

  4. Smörj varje fördjupning på järnet. Ställ det på plattan och låt det bli varmt. Fyll varje fördjupning nästan ända upp med smet. Sänk till medelvärme. Grädda i 2–3 min och vänd sedan skivorna ett halvt varv med hjälp av två grillspett. De står då på högkant och smeten som inte stelnat rinner ner i järnet.

  5. Fyll på ytterligare ca 1 msk smet i samma ordning som de fylldes från början. Låt den ”sätta sig” i ca 1 min och vänd därefter aebleskiven ytterligare ett halvt varv så att det bildas en boll. Låt dem gräddas klart i ca 2 min. Känn med en provsticka att de är torra i mitten innan de tas upp. Fortsätt med resten av aebleskiverna och smörj järnet mellan varven.

  6. Sikta florsocker på toppen och servera aebleskiverna med varm äppelkompott, vispad grädde eller glass.

Vad tyckte du om receptet?

Läs mer: Pannkakor - bästa receptet på pannkakssmet