Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Adventsbröd med mandelfyllning

Bjud in till en mysig adventsfika med doft av nybakat smak av julens kryddor!

Adventsbröd med mandelfyllning
Adventsbröd med mandelfyllning
Adventsbröd med mandelfyllning
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

    Fyllning

    • 100 gmandel- skållad,blötlagda i vatten i 1 timme
    • 1 dlråsocker- ekologiskt
    • 1 dlsultanrussin- ekologiska, blötlagda i 1 dl glögg i 1 timme
    • 50 gsmör

    Deg

    • 5 dlmjölk
    • 1 gsaffran- 2 kuvert
    • 2 dlströsocker
    • 25 gjäst för söta degar
    • 4 dlvetemjöl- special eller annat vetemjöl med hög proteinhalt
    • vetemjöl- 4+8 dl
    • 1ägg
    • 150 gsmör- rumstempererat
    • 1 tsksalt

    Till pensling

    • 1ägg

    Till garnering

    • pärlsocker

    Gör så här

    1. Fyllning: Börja med att blötlägga mandlar och russin. Låt mandlarna rinna av. Lägg dem i matberedare med kniven monterad. Tillsätt sockret och kör till en slät massa. Tillsätt russin med glögg och smör och mixa samman. Lägg i en skål.

    2. Deg: Värm lite av mjölken och tillsätt stött saffran med lite av sockret. Smula jästen i degbunken och tillsätt mjölk- och saffrans- blandningen med resten av mjölken och sockret. Blanda ner 4 deciliter vetemjöl special plus 4 deciliter vetemjöl, arbeta degen med köksmaskinens degkrok på låg hastighet i 10 minuter. Låt degen vila och jäsa i 30 minuter under bakduk.

    3. Tillsätt resten av mjölet, ägg, smöret i klickar och salt. Arbeta degen ordentligt tills den släpper från kanterna. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela den i fyra delar, kavla ut till avlånga plattor, cirka 18 × 38 centimeter.

    4. i kanterna. Klipp små snitt i kanten och fläta kanten. Forma och vik den inåt, så att kanten ser fin ut. Låt jäsa under bakduk i cirka 1 timme. Gör likadant med de två resterande delarna av degen på en annan plåt.

    5. Sätt ugnen på 175 grader. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. Låt svalna på plåten i 5 minuter, lägg över på bakgaller och låt dem svalna under bakduk. Skär i bitar vid serveringen.

    Vad tyckte du om receptet?

    Recept från Mitt kök