Att dricka till ädelostsufflé
Churchill's Late Bottled Vintage 2008 (8016) Portugal, 175 kr.
Portvin med finstämd sötma. Toner av te, slånbär, kryddor och katrinplommon.
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på ädelostsufflé med rödvinskokta päron och rostade valnötter. Öppna inte ugnsluckan under gräddningstiden, då sjunker suffléerna ihop.
Sätt ugnen på 200°. Smält smöret i en kastrull. Rör ner mjölet och späd med mjölken. Koka under omrörning ca 3 min.
Smula ner osten i såsen och rör tills den smält. Krydda med salt och peppar.
Ta kastrullen åt sidan. Dela äggen och rör ner äggulorna.
Vispa äggvitorna till ett fast skum. Blanda ner hälften av äggvitan i såsen. Vänd försiktigt ner resten. Häll smeten i smorda ugnssäkra portionsformar à ca 1 1/2 dl.
Ställ formarna mitt i ugnen och grädda ca 20 min.
Päron: Halvera och kärna ur päronen. Skär dem i klyftor. Lägg dem i en kastrull och tillsätt vin och socker. Låt koka ca 5 min. Ta upp päronen och koka ihop lagen tills den blir simmig. Häll lagen över päronen.
Valnötter: Rosta valnötterna i en torr stekpanna tills de fått fin färg.
Ta ut suffléerna och servera genast tillsammans med päron och valnötter.
Tips! Låt gästerna få vänta på sufflén och inte tvärtom. Sufflén är bäst när den är nygräddad och riktigt fluffig.
Portvin med finstämd sötma. Toner av te, slånbär, kryddor och katrinplommon.