Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ädelostgratinerad rödlöks- och rödbetssoppa

Vem minns inte den franska löksoppan? Det här är en variant med rödbetor och ädelost. Supergod och lättlagad. En förenklad variant får du om du serverar ost och brödkrutonger vid sidan om i stället för att gratinera.

Ädelostgratinerad rödlöks- och rödbetssoppa
Ädelostgratinerad rödlöks- och rödbetssoppa
Ädelostgratinerad rödlöks- och rödbetssoppa

Ingredienser

  • 500 grödlökar
  • 400 grödbetor
  • 2 msksmör
  • 1 tsktimjan
  • 3 dlrött vin- + 1/2 dl
  • 8 dlvatten
  • 3 tärningaroxbuljong
  • 0,5 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Gratinering

  • 4bröd- skivor, rostat
  • 2 dlädelost- riven, eller annan smakrik ost

Gör så här

  1. Skala lök och rödbetor. Skiva löken och skär rödbetorna i tunna stavar.

  2. Hetta upp smöret i en gryta och fräs lök och rödbetsstavar en kort stund.

  3. Tillsätt timjan, vin, vatten och buljongtärningar. Låt soppan sjuda 20 min under lock.

  4. Sätt ugnen på 250°.

  5. Smaka av soppan med salt och peppar och ev 1/2 dl rött vin för att öka syran något. Häll upp soppan i ugnssäkra skålar, lägg i en rostad brödskiva i varje skål och strö ost över. Gratinera mitt i ugnen ca 10 min. Servera.

Vad tyckte du om receptet?