Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ädelostgratinerad blomkål med örtkokt matvete och tomatsallad

Ädelostgratinerad blomkål med örtkokt matvete och tomatsallad är en god vegovardagsrätt. Välj ett snabbkokt matvete så går rätten snabbt att laga.

Ädelostgratinerad blomkål med örtkokt matvete och tomatsallad
Ädelostgratinerad blomkål med örtkokt matvete och tomatsallad
Ädelostgratinerad blomkål med örtkokt matvete och tomatsallad
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 600 gblomkål
  • 140 gädelost- (30 %)
  • 1gul lök
  • 1 krukatimjan
  • 3 dlmatvete
  • 1grönsaksbuljongstärning
  • 300 gkörsbärstomater- gärna i olika färger
  • 0,5 dlsolroskärnor- rostade
  • olivolja
  • rödvinsvinäger
  • salt
  • svartpeppar- nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°. Ansa och bryt blomkålen i buketter. Lägg dem i en ugnssäker form och strö på 1/2 tsk salt. Rosta blomkålen mitt i ugnen ca 10 min. Klicka över osten och tillaga ytterligare ca 10 min.

  2. Skala och finhacka löken. Hacka hälften av timjanen. Fräs drygt hälften av löken och den hackade timjanen i 1 msk olja ca 3 min. Tillsätt matvetet och häll på 5 dl vatten. Smula i buljongtärningen. Låt koka utan lock ca 12 min. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar.

  3. Blanda resten av löken med 2 msk olja, 1 msk vinäger, 2 krm salt och 1 krm peppar. Halvera tomaterna. Blanda tomater och solrosfrön med löken.

  4. Garnera blomkålen med den resterande timjanen och servera med matvete och tomatsallad.

Vad tyckte du om receptet?