KÖKSTIPSET: Rätten kan även lagas med gösfiléer. Skär dem i portionsbitar innan de paneras.
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på panerad abborrfilé i vin- och gräddsky med örter. Abborrfiléerna är panerade i panko som ger fin frasighet, men vanligt ströbröd går också bra. Potatisen blir extra god när den rostas med smör i ugnen. Smöret smälter ner över potatisarna så att de får god brynt smak.
Skär stora fiskfiléer i portionsbitar. Känn efter så att inga ben finns kvar. Blanda mjölet med salt och peppar på en tallrik och lägg panko på en annan. Vispa ihop äggen i en skål. Doppa filéerna en och en först i mjöl, sedan i vispat ägg och därefter i panko. Lägg dem på smörgåspapper så att de får torka till innan de steks.
Rostad färskpotatis: Sätt ugnen på 200°. Skrubba potatisen. Halvera och lägg dem i en liten långpanna eller ugnssäker form. Strö över salt och peppar samt hyvla över smöret. Ugnsbaka potatisen mitt i ugnen ca 30 min. Vänd runt potatisen några gånger under tiden.
Morötter: Skrubba morötterna väl och spara lite av det gröna. Lägg morötterna i en bottenskyla vatten med salt i en traktörpanna. Bräsera dem tills vattnet kokar bort, 5–10 min. Tillsätt olja och örter. Bryn så att de får fin färg.
Häll grädde, vin och vatten i stekpannan och smula ner buljongtärningen. Koka upp och låt koka ca 2 min. Blanda ner det mesta av dillen och gräslöken, spara lite till garnering. Lägg tillbaka fisken. Strö över den sparade dillen och gräslök och eventuellt blommor.
Stek fiskfiléerna i smör i en stekpanna så att de blir gyllenbruna. Ta upp och lägg dem på ett fat.
KÖKSTIPSET: Rätten kan även lagas med gösfiléer. Skär dem i portionsbitar innan de paneras.