Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Abborre i vitt vin

”När jag som liten grabb fiskade abborre med Evert i viken utanför Sjösala åt vi den oftast stekt, på hårt bröd. Jesper, som också fiskar abborre, har en till synes outsinlig förmåga att hitta på nya sätt att tillaga denna Östersjödelikatess. En av mina favoritvarianter är denna abborre i vitt vin, som känns både svensk och fransk, klassisk och lite modern”, säger Sven-Bertil.

Abborre i vitt vinAbborre i vitt vinAbborre i vitt vin
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 600 gabborrfiléer- byxade
  • 0,5 dlvetemjöl
  • 1 tsksalt
  • 1 krmvitpeppar
  • smör- till stekning

Smörfrästa kantareller

  • 200 gkantareller- färska
  • 1schalottenlök
  • 1 msksmör
  • salt
  • svartpeppar- nymald

Sås

  • 2schalottenlökar
  • 1 msksmör
  • 2 dlvitt vin- torrt
  • 23 dlvispgrädde
  • salt
  • svartpeppar- nymald
  • 1 dlgräslök- grovhackad

Tillbehör

  • grönsaker- lättkokta, till exempel fänkål, blomkålsbuketter och sockerbönor

Gör så här

  1. Smörfrästa kantareller: Ansa kantarellerna och dela dem om de är stora.

  2. Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs kantarellerna och schalottenlök i smör tills all vätska försvunnit. Salta och peppra.

  3. Stekt abborre: Blanda vetemjöl, salt och peppar på en tallrik. Vänd abborrfiléerna i vetemjölet och vik in ändarna. Stek dem, i omgångar, i smör i en stekpanna, 2–3 minuter per sida. Lyft upp fisken.

  4. Sås: Skala och finhacka löken. Stek den mjuk i smör i samma stekpanna som fisken stektes i. Häll på vinet och låt det koka ihop till hälften. Häll på grädden och låt koka några minuter till en simmig sås. Lägg ner abborren i såsen och sjud ytterligare några minuter. Smaka av med salt och peppar.

  5. Strö kantarellerna och gräslöken över fisken.

  6. Servera fisken direkt tillsammans med lättkokta grönsaker.

Vad tyckte du om receptet?

Recept ur "Middag med Taube" (Max Ström) av Sven-Bertil Taube och Jesper Taube. Boken hittar du bland annat på adlibris.

Recept från Mitt kök