Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pizza med blåmögelost, honung och valnötter

Några vänner, lite pizza och en stenhäll - se där, receptet på en riktigt lyckad kväll! Men pizzorna blir jättegoda i vanlig ugn också. Egna hemgjorda pizzor blir helt enkelt mycket festligare. Pröva och njut!  

Pizza med blåmögelost, honung och valnötter
Pizza med blåmögelost, honung och valnötter
Pizza med blåmögelost, honung och valnötter
MARTIN SKREDSVIK

Ingredienser

  • 6,5 dlvatten- ljummet
  • 1torrjäst
  • 1 msksocker
  • 13 dlvetemjöl special- cirka 800 g
  • 3,5 dlsemolinamjöl- cirka 200 g (blanda ihop mjölsorterna. Om du inte hittar semolinamjöl går det bra att bara använda vetemjöl special)
  • 1 msksalt
  • 1 mskolivolja
  • 12 mskolivolja
  • 1päron
  • 70 groquefortost- eller annan blåmögelost
  • 12 mskhonung
  • 710 stvalnötter
  • 1 mskrosmarin- torkad

Gör så här

  1. Värm. Lägg in stenhällen i ugnen och sätt ugnen på 250 grader (grill) minst en timme innan pizzorna ska gräddas. Det är viktigt att hällen är så het som möjligt. Pizzorna gräddas sedan under 7-10 minuter, beroende på tjockleken på degen och hur varm ugnen och stenarna blir.

  2. Välj fritt. Ingrediensernas mängd på pizzorna i recepten är en fingervisning. Det fina med pizzabakning är att det ska vara fritt fram att välja vad och hur mycket man önskar ha på den. Basen i pizzabakning är degen och tomatsåsen, men det finns två andra ingredienser som är både enkla att göra och som smakar underbart gott på pizza: lufttorkade tomater och pesto. Den hemmagjorda peston smakar helt annorlunda än den köpta, så lägg några extra minuter på den och dina gäster kommer att bli imponerade.

  3. Häll varmt vatten i en stor skål och lös upp torrjäst och socker. Låt stå i 10 minuter.

  4. Tillsätt olja och salt och rör ner mjöl tills det inte längre går att röra, utan du behöver använda händerna. Stjälp då ut degen på ett rent och mjölat underlag. Knåda degen genom att vika den och pressa den mot den mjölade bänken, tillsätt resten av mjölet med jämna mellanrum under knådningen tills degen är elastisk, mjuk och slät. Det krävs ofta cirka 8-10 minuter, degen ska inte fastna på vare sig bord eller händer.

  5. Lägg tillbaka degen i skålen och täck med en kökshandduk, låt den gärna jäsa på en varm plats i en timme.

  6. Efter en timme ska degens storlek ha fördubblats och vara redo att bakas ut till pizzor. Kavla ut den så tunt det går.

  7. Baka ut pizzadegen och pensla med olivolja.

  8. Skär päronet i tunna skivor och fördela över hela pizzan.

  9. Klicka ut blåmögelost, strö över valnötter och rosmarin och ringla sist honung över toppingen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök