Läs mer om Årets kock 2023:
Läs mer:
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Årets rätt 2023 är framtagen av Årets kock Jessie Sommarström. En smarrig rätt med 50/50 köttbullar med tomatsås och pasta, där köttbullarna består av 50% blandfärs och 50% färs på svenskodlade baljväxter.
Med årets rätt vill Jessie Sommarström bidra till minskad klimatpåverkan och bättre folkhälsa – samt visa att hållbar mat inte behöver vara en klassfråga. Med rätten vill hon lyfta svensk matkultur – och visa att med ett enkelt byte av råvaror, kan man skapa en hållbar variant av en älskad familjeklassiker.
Finhacka löken, stek mjuk i smör och låt svalna.
Blanda svenskodlad vegofärs och blandfärs med salt och blanda runt. Vispa ner ströbrödet i vispgrädden i en bunke och tillsätt ägg, citronskal, persilja och nymalen svartpeppar.
Gör ett stekprov för att justera kryddningen vid behov.
Stek i smör så du får en fin yta tills bullarna är genomstekta. Slå på tomatsåsen, låt puttra någon minut.
Skala och finhacka löken. Skala och finriv och vitlöken.
Stek lök och vitlök i olivolja och smör till allt är mjukt utan att det får färg.
Häll på vitt vin och låt sjuda i ca 3-4 min.
Häll på tomaterna, skölj ur burken med lite vatten och tillsätt vattnet. Låt sjuda utan lock i 20-30 min. Tillsätt basilikan.
Tag av från värmen och mixa allt slätt, häll i rapsoljan under mixningen och smaka av med salt och nymalen
svartpeppar.
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Lägg upp pastan toppa med tomatsåsen och 50/50 bullarna.
Riv över ost och toppa med basilika och nymalen svartpeppar.
Läs mer: