Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

50/50 köttbullar i tomatsås – Årets rätt skapad av Jessie Sommarström

Årets rätt 2023 är framtagen av Årets kock Jessie Sommarström. En smarrig rätt med 50/50 köttbullar med tomatsås och pasta, där köttbullarna består av 50% blandfärs och 50% färs på svenskodlade baljväxter. 

Med årets rätt vill Jessie Sommarström bidra till minskad klimatpåverkan och bättre folkhälsa – samt visa att hållbar mat inte behöver vara en klassfråga. Med rätten vill hon lyfta svensk matkultur – och visa att med ett enkelt byte av råvaror, kan man skapa en hållbar variant av en älskad familjeklassiker. 

50/50 köttbullar i tomatsås – Årets rätt skapad av Jessie Sommarström
50/50 köttbullar i tomatsås – Årets rätt skapad av Jessie Sommarström
50/50 köttbullar i tomatsås – Årets rätt skapad av Jessie Sommarström
Foto: Pressbild Årets Rätt

Tomatsås

  • 0,5gul lök
  • 2vitlöksklyfta
  • 1 msksmör
  • 1 mskolivolja
  • 0,5 dlvitt vin
  • 400 gtomater på burk- konserverade
  • 0,5 krukabasilika
  • 1 tskströsocker
  • 0,5 dlrapsolja
  • salt
  • svartpeppar

50/50 köttbullar

  • 1 dlvispgrädde
  • 0,5 dlströbröd
  • 0,5gul lök
  • 250 gvegofärs- gärna svenskodlad
  • 250 gblandfärs
  • 1ägg
  • 0,5citronskal- finrivet
  • 12 mskpersilja- finhackad
  • 1 tsksalt
  • 1 krmnymald svartpeppar

Till servering

  • 360 gpasta
  • prästost- lagrad, riven
  • 0,5 krukabasilika- färsk

50/50 köttbullar:

  1. Finhacka löken, stek mjuk i smör och låt svalna.

  2. Blanda svenskodlad vegofärs och blandfärs med salt och blanda runt. Vispa ner ströbrödet i vispgrädden i en bunke och tillsätt ägg, citronskal, persilja och nymalen svartpeppar.

  3. Gör ett stekprov för att justera kryddningen vid behov.

    Stek i smör så du får en fin yta tills bullarna är genomstekta. Slå på tomatsåsen, låt puttra någon minut.

Tomatsås

  1. Skala och finhacka löken. Skala och finriv och vitlöken.

    Stek lök och vitlök i olivolja och smör till allt är mjukt utan att det får färg.

  2. Häll på vitt vin och låt sjuda i ca 3-4 min.

    Häll på tomaterna, skölj ur burken med lite vatten och tillsätt vattnet. Låt sjuda utan lock i 20-30 min. Tillsätt basilikan.

  3. Tag av från värmen och mixa allt slätt, häll i rapsoljan under mixningen och smaka av med salt och nymalen

    svartpeppar.

Pasta

  1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.

  2. Lägg upp pastan toppa med tomatsåsen och 50/50 bullarna.

    Riv över ost och toppa med basilika och nymalen svartpeppar.

Vad tyckte du om receptet?

Jessie Sommarström har gjort årets rätt 2023: ”50/50 köttbullar med tomatsås och pasta”. Foto: Pressbild Årets Rätt

Läs mer om Årets kock 2023:  

Läs mer: 

Pasta Alfredo - klassisk och lättlagad italiensk pastarätt