Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Du kan även grädda bröden i en gjutjärnsgryta. Sätt in grytan i kall ugn. När ugnen är varm stjälps degen ner. Sätt på lock, följ därefter receptet. Ta av locket efter 30 min och grädda ytterligare 10 min.
Dag 1: Blanda samman ingredienserna till deg 1 i en bunke. Täck med plastfolie och låt stå 12 timmar i rumstemperatur.
Blanda ner vatten och rågmjöl i deg 1. Täck bunken med plastfolie.
Skållning: Blanda samtidigt rågkross, linfrö och solrosfrö i en annan bunke. Häll över vattnet, rör om och täck bunken med plastfolie. Låt surdegen och skållningen stå ca 12 timmar.
Dag 2: Blanda surdeg (deg 1) och skållning i en stor bunke eller hushållsassistent. Tillsätt vatten, vetemjöl och rågmjöl.
Knåda degen på lägsta hastighet i 10 min. Tillsätt saltet och knåda i ytterligare 5 min.
Häll degen i en inoljad plastlåda eller bunke. Låt jäsa under bakduk ca 2 timmar. Stöt samman degen efter halva tiden.
Dela degen i två bitar. Forma dem till två runda bröd. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 250° varmluft.
Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 5 min . Sänk ugnsvärmen till 200°. Grädda ytterligare ca 25 min tills bröden har 98° innertemperatur. Låt bröden kallna under bakduk på ett galler.