Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Det här äter svenskarna helst till vardags

2021-års lista över svenskarnas favoriträtter till vardags är här. Spaghetti med köttfärssås toppar listan – i år igen – medan uttalat vegetariskt petas bort helt. Kyckling klättrar upp till en andraplats, och sallad tar sig för första gången in och landar på plats nummer 10. Finns din vardagsfavorit med på topp-10-listan? 

Spaghetti med köttfärssås är en älskad klassiker som i flera år i rad toppat listan över svenskarnas vardagsfavoriter. Och i år är inget undantag. Det visar 2021-års matrapport från matkonsumtionsbyrån Food and Friends, som varje år undersöker personers matvanor, preferenser och konsumtionsbeteenden. Och även om köttfärssåsen står stadigt på förstaplatsen, har det skett vissa förändringar på topp-10-listan sedan i fjol. Bland annat har övriga pastarätter gått från en andraplats till en tredjeplats, och vegetariskt har petats bort helt från listan – för att ersättas mot sallad. 

Olika preferenser mellan åldrarna 

Åldersgruppen 55 år och äldre sticker ut när det kommer till vardagsfavoriter. I den ålderskategorin är fisk den stora favoriten, med hela 14,3 procent, följt av kyckling på 6,8 procent. Bland barnfamiljer är köttfärssås den verkliga vinnaren, på 14 procent. Totalt sett i landet står våra 10 favoriträtter för 55 procent av alla våra vardagsrätter.

Sveriges 10-i-topp vardagsrätter 2021

1. Spaghetti och köttfärssås

2. Kyckling med tillbehör

3. Pastarätter

4. Fisk 

5. Korv stroganoff

6. Lax

7. Köttbullar med tillbehör

8. Korv med tillbehör

9. Soppor

10. Sallad

 

Källa: Foodfriends.se

Läs mer: Topplista: det här är svenskarnas favoritmat till helgen