Matkreatören om det växtbaserade alternativet: “Ger en sälta som jag älskar”
Till frukostmackan, bullbaket eller när du ska laga middag. Så här kan du göra ett smart och enkelt vardagsval.
– Vi alla måste börja tänka mer på miljön. Att se över kosten är ett otroligt bra första steg att ta, säger mat- och receptkreatören Ulrika Linde.
Det växtbaserade utbudet i butikerna har de senaste åren exploderat och idag är det ett självklart val för många. Att byta ut det vanliga smöret är ett enkelt alternativ för att göra gott för både planeten och hälsan. Dessutom passar det för alla i familjen.
– Att bara byta ut smöret mot ett växtbaserat margarin kan kännas ”fjuttigt”, men många bäckar små, säger Ulrika Linde som jobbar som matfotograf, receptkreatör och stylist.
Tre oljor är det senaste tillskottet i Carlshamns växtbaserade familj som är gjort på naturens egna oljor; raps-, kokos- och sheaolja. Det ger tillsammans en utsökt och balanserad smak. En stor fördel är att det passar lika bra till matlagningen, bakningen eller på smörgåsen – utan att du behöver kompromissa med smaken.
– Carlshamns margarin, framför allt Havssalt och Tre oljor, är otroligt smakrikt så jag har nästan känt tvärtom, att man kompromissar om man använder något annat, säger Ulrika.



Psst! Carlshamn har flera goda recept för både matlagning och bakning. Få recepttips här.
Ulrika använder Carlshamns margarin varje dag och menar att man inte behöver göra det så komplicerat – det är enkelt att byta ut.
– Margarinet ger en liten sälta som jag älskar. Att den är växtbaserad är ju inte helt fel det heller, säger hon.
I höst tipsar hon om att äta mycket värmande mat och laga grytor, pajer och rätter som ”osar mys”.
– Hösten är ofta en stressig tid för många på jobbet så då kan maten och baket få stå för mysfaktorn.
Därför borde du äta mer växtbaserat
1. Hälsosamt
De nya nordiska näringsrekommendationerna råder allt fler till att äta mer
växtbaserat för en hållbar och hälsosam kost.
2. Enkel att återvinna
Carlshamns Tre oljor är förpackad i en modern eko-förpackning som kan slängas som papp, vilket gör det enkelt att återvinna. Nu finns den även i en efterlängtad, större förpackning.
3. Gynnar miljön
Genom att välja en växtbaserad produkt framför en med animaliskt innehåll minskar du ditt eget koldioxidavtryck och gör ett mer hållbart val.
Recept: Kantarelltoast
Under höstsäsongen passar det perfekt att göra en enkel och god kantarelltoast. Prova själv!



Tips! Stek brödet rejält med Carlshamn Tre oljor. Det ger både krispighet, smak och en god sälta.
2 portioner
2 skivor vitt bröd
200 g kantareller
3 msk Carlshamn Tre oljor
1 schalottenlök
1 dl grädde
1 dl riven parmesan
Salt & peppar
Topping:
Picklad rödlök
Persilja
Gör så här:
1. Finhacka schalottenlök och fräs upp tillsammans med kantarellerna i en panna med lite smält Carlshamn Tre oljor.
2. Häll i grädden och låt puttra i några minuter.
3. Stek brödet med Carlshamn Tre oljor tills det har en frasig yta.
4. Rör ner parmesanen i kantarellröran, och lägg upp på brödskivorna.
5. Toppa med persilja och picklad rödlök.
Se fler recept från Carlshamn här.
Från växtriket
Carlshamn utvecklar kvalitativa margarinprodukter från växtriket som passar alla. Med nyttiga oljor och fetter är det enkelt att göra gott för hälsan. Nyheten Tre oljor är laktosfri, mjölkfri, växtbaserad, vitaminiserad – helt utan konserveringsmedel och palmolja. Du hittar Carlshamn i dagligvaruhandeln.