Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
ANNONS

Innehåll från Bord Bia

Irländskt kött vinnare i ny nordisk undersökning

Smak och plånbok är viktigast när vi svenskar planerar våra matinköp.

En ny genomförd blindtest visar att vi helst föredrar irländskt nötkött från gräsbetande djur framför svenskt, brasilianskt och tyskt kött. Något som går helt i linje med de senaste globala mat-trenderna: att äta mindre kött, men med bättre kvalitet.

Läs mer om irländskt nötkött 

Enligt en ny oberoende undersökning utförd under 2022 av Nordic Viewpoint är vi svenskar svaga för biffkött från Irland. I blindtesten där man provat kött med olika ursprung rankade nästan hälften (44%) av de medverkande gräsbetat irländskt kött högst, följt av svenskt kött (23%), tyskt (19%) och brasilianskt (14%).

Sverige har ett långt förhållande till det berömda irländska biffköttet, känt för sin höga kvalitet och rika smak. Något vi svenskar uppenbarligen inte är ensamma om att tycka; under den internationella tävlingen World Steak Challenge tog Irland hem hela 54 medaljer, vilket var mer än något annat köttproducerande land gjorde.

Utomhus 220 dagar per år

Just det irländska gräset, fullt av nyttiga klöver, örter och näringsämnen året om, kan vara en av anledningarna till att Irland länge innehaft topplaceringar för kvaliteten på sitt nötkött. På Irland får hela 95 procent av boskapsbesättningarna sin huvudsakliga näring just från att de betar utomhus i gröngräset. Det ger köttet både en rik, karakteristisk smak och ett högt näringsvärde, fullpackat med protein, vitaminer och mineraler. 

Irland har en av de längsta betessäsongerna i Europa. Nötkreatur från de många gårdar som ingår i hållbarhetsmärkningen Bord Bia Sustainable Quality Assurance Scheme (SBLAS) tillbringar minst 220 dagar per år utomhus – där de betar av det frodigt gröna gräset på vidsträckta kullar och slätter.

Det irländska nötköttet kommer från runt 120 000 små gårdar och lantbruk över hela landet, de flesta familjeägda genom generationer, och ägda av bönder med passion för att arbeta i harmoni med Moder natur. 

Trenden: premiumkött

En annan framgångsfaktor för irländskt nötkött i Sverige är den rådande trenden med att äta mindre men bättre kött. I en konsumentundersökning från tidigare i år anger hela 65 procent att man numera hellre föredrar ett mer högkvalitativt premiumkött. Trenden går hand i hand med de allt mer populära hållbara livsmedel som tagit stor plats i butikshyllorna.

Fler läckra recept här 

Tips! Här är ett härligt recept på gräsbetat irländskt kött:

Biff Wellington med irländskt nötkött 

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Bord Bia och ej en artikel av Allt om Mat