ANNONS
PersonuppgifterCookies

Gräddkola med flingsalt och vanilj

/

Underbart god gräddkola, len och lite seg med smak av vanilj och toppad med flingsalt.

Gräddkola är någon av det bästa jag vet speciellt jultider men gott åretrunt så klart. Att koka egen kola är inte alls så svårt, 

det man måste tänka på är temperaturen på kolan för den perfekta konsistensen.

För att lyckas med din kolan- använd gärna en termometer eller gör kulprovet för att veta när kolan är klar.

Ca 40 små bitar eller 10 st stora.

Ingredienser:

  • 50 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 tsk vaniljpulver
  • 1 nypa flingsalt

Gör så här:

  1. Klä en rektangelform på 15×20 cm med bakplåtspapper, pensla bakplåtspapper med lite olja.
  2. Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull (gärna i en djup kastrull för att kolan inte koka över). Koka upp, och sänka sedan värmen och låt koka på medelvärme i ca 10-12 minuter. Rör i då och då. Kola ska nå 122 grader, eller gör ett kulprov. Ta ett glas med kallt vatten och droppa ner lite av kolan och känn med fingrarna om det går att rulla ihop.
  3. Häll upp kolan i formen och strö över lite flingsalt. Låt sedan kolan stelnar i rumstemperatur helst över natten.
  4. Skär upp kolan i önskade stora bitar.
  5. Förvara i rumstemperatur.
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Följ mig på Instagram!

@zofias_kok
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00