ANNONS
PersonuppgifterCookies

Jordärtskockssoppa med tryffel och svart trumpetsvamp

/

”Det här smakar verkligen restaurangmat” är ju ett mycket angenämt betyg att få av sina höstlunchgäster. Att kommentaren kommer från en person som har för vana att besöka en pizzeria efter ett restaurangbesök på grund av ”den futtiga maten” som ofta serveras väljer vi att lägga åt sidan för stunden. För helt enligt sopp-konventionen erbjöds självklart toast vid sidan av den här demonstrationen av vegansk mustighet: jordärtskockssoppa med timjan, tryffel ch svart trumpetsvamp.

Copyright 2021. All rights reserved.

Till 4 portioner behöver du:

600 g jordärtskockor
200 g mjölig potatis
100 g mjölkfritt margarin
4 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1.5 dl vitt vin
ca 7.5dl vatten
ca 2 msk schalottenlökfond
2 dl havregrädde
Salt, vitpeppar

Topping:
Friterad jordärtskocka
Tryffelolja
Färsk timjan
Trumpetsvamp eller kantareller

Copyright 2021. All rights reserved.

Gör såhär:

  1. Skala potatisen och skockan och tärna i mindre bitar. Skala och hacka löken.
  2. Fräs löken och rotfrukterna i mjölkfritt margarin i en tjockbottnad kastrull tills dess att löken mjuknat. Häll i vinet och rör om i cirka en minut.
  3. Täck innehållet i kastrullen med vatten och fond och låt koka tills de mjuknat. Hur lång tid detta tar beror på storleken på dina bitar men räkna med cirka 15 minuter.
  4. När de blivit helt mjuka, mixa slätt. Häll i havregrädde och spä med vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt och vitpeppar.
  5. Låt soppan puttra medan du steker kantareller eller trumpetsvamp och friterar tunna skivor jordärtskocka.
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00