ANNONS
PersonuppgifterCookies

Vi testar växtbaserade mejeriprodukter

/

HEEEJ!!

I början av sommaren fick vi frågan om vilken havredryck/produkt som var bäst och då fick jag idén om att prova lite olika växtbaserade mejeriprodukter och sedan skriva ett inlägg om det. Ni får mer än gärna kommentera om ni tycker att det är någon produkt som jag skulle haft med som inte är med 🙂

Vid något/några tillfällen har vi fått frågan om varför vi inte gör egen havredryck eller varför vi köper havreyoghurt eller havre creme fraîche även fast det innehåller det ena och det andra. Anledningen till att jag (Linnea) inte gör egen havredryck är helt enkelt för att jag känner att jag inte orkar, även fast det är enkelt, havredryck är något jag dricker ofta och har alltid hemma och jag tycker det är väldigt skönt och enkelt att kunna köpa det i affären och speciellt när den endast innehåller havre, vatten och salt MEN jag har tänkt att jag iaf ska testa göra det själv.. nån gång 😉 Lite samma gäller med yoghurt å så, vi vill ha något enkelt ibland, bara öppna kylen, hälla upp yoghurt och toppa med lite granola och sen krypa ner i soffan. Inga konstigheter med det egentligen.

När jag valde ut produkter till inlägget och smakade på dem så försökte jag att inte titta allt för mycket på innehållsförteckning innan då jag inte ville bli påverkad om jag såg att produkten innehöll något som jag inte gillade. Ibland kan man ju hitta en produkt man gillar till smaken men den går ändå bort för att man inte tycker att innehållet är tillräckligt bra. Känner ni igen er? Här kommer iaf min expedition – testar växtbaserade mejeriprodukter! Hoppas ni gillar inlägget:D

Oatly

Oatly har verkligen blivit stor på marknaden vad det gäller växtbaserade produkter, dom skriver också väldigt roligt på deras hemsida samt på förpackningarna på produkterna. Här kommer de produkter jag valde att ha med i detta inlägg men självklart finns det ännu fler från dem.

Havredryck

Kommentar: Köper den eller Icas, har alltid havremjölk hemma, smakar hur bra som helst.
Innehåll: Havrebas (vatten, havre* 10%), havssalt. * KRAV-certifierad råvara

Havregurt

Kommentar: Den här yoghurten har jag ätit jättemycket, för tillfället är jag lite less på den men jag gillar den. Jag tycker den är ett bra alternativ till vanlig yoghurt om man är vegan eller inte vill äta mejeri.

Innehåll: Syrad havrebas (vatten, havre 12%, syrningskultur), potatisstärkelse, rapsolja, potatisprotein, kalciumkarbonat, kalciumfosfat, syra (äppelsyra, mjölksyra), joderat salt, vitaminer (D2, riboflavin, B12)

iMat (som matlagningsgrädde)

Kommentar: Den här gillar jag också och har ofta använt den i matlagning som soppor, grytor och pastasåser och tycker den har väldigt bra smak. Har inte testat den i gratänger dock men tycker generellt att växtbaserade grädde/mjölkprodukter inte riktigt ”sätter” sig i en gratäng, det bli lätt lite vattning och typ genomskinligt haha, låter så skumt men nån kanske fattar vad jag menar. OBS! Jag råkade köpa o-ekologisk nu (den svarta förpackningen men den bruna iMat är eko.

Innehåll: Havrebas (vatten, havre 9%), rapsolja, emulgeringsmedel (rapslecitin), stabiliseringsmedel (xantan, gellangummi), havssalt, alg (Lithothamnium calcareum)

iMat Fraiche (som creme fraiche)

Kommentar: Den här har jag använt en del till lite olika saker men det är inte den havreprodukt som jag gillar mest, Jag tycker inte att den är helt 100% i smak men den funkar. Den behövs kryddas rejält för att det ska bli gott. Det hade varit intressant att se hur den skulle smaka utan kokosoljan dock, jag tycker att man känner lite kokossmak av den.

Innehåll: Syrad havrebas (vatten, havre, syrningskultur), rapsolja, fullhärdad kokos- och rapsolja, potatisstärkelse, emulgeringsmedel (E472e), stabiliseringsmedel (E407), syra (äpplesyra, mjölksyra), kalcium

På mackan (som färskost)

Kommentar: Den här har jag bara provat en gång, tycker den smakade helt okej, inte riktigt den här runda och fylliga smaken som färskost och den är lite halare och vattnigare. Jag ska testa att krydda på den lite själv med paprika, cayenne och vitlök. Kan tänka mig att köpa den igen om jag ABSOLUT vill ha ett mejerifritt alternativ.

Innehåll: Syrad havrebas (vatten, havre, syrningskultur), rapsolja, fullhärdad kokos- och rapsolja, potatisstärkelse, potatisprotein, joderat salt, stabiliseringsmedel (pektin), syra (äppelsyra, mjölksyra)


Recept: Glutenfri chokladgranola

Planti

Planti har växtbaserade produkter gjord på soja eller havre. Precis som med Oatly så har jag valt ut några produkter att testa men fler finns från dem.

Soygurt

Kommentar: Den här yoghurten smakar väldigt bra tycker jag, har köpt den ny vid två tillfällen då jag som sagt varit less på havreyoghurten. Ibland vill jag ha något snabbt och enkelt att stoppa i mig till mellis eller kvällsfika. Jag läste på deras hemsida och deras sojabönor har inte GMO-ursprung och det varje leverans analyseras för att säkerställa det.

Innehåll: Sojabas* (vatten, skalade sojabönor* 9,6%), glukos*, majsstärkelse*, surhetsreglerande medel (kalciumcitrat), förtjockningsmedel (pektin), salt, syrningskultur, *Ekologisk ingrediens. Produkten tillsätts glukos som näring till yogurtkulturen. Glukosen förbrukas under framställandet.

Coking

Kommentar: Den här är väldigt god till smaken och jag gillar koncistensen, jag smakade lite på den innan jag hade den i min köttfärssås och ville typ dricka lite av den haha. Den innehåller dock citronsyra.

Innehåll: Havrebas (vatten, havregryn 9,3%), rybsolja, emulgeringsmedel (E472e), surhetsreglerande medel (citronsyra, natriumcitrat), förtjockningsmedel (xantangummi).

Havrevisp

Kommentar: Åh, herregud. Den här kommer jag aldrig i mitt liv köpa igen. Så äcklig, innehåller ju också socker, stärkelsesirap och palmolja. Ingen toppenprodukt skulle jag säga.

Innehåll: Havrebas (vatten, havregryn 3,3%), vegetabiliskt fett (palm), stärkelsesirap (majs), rybsolja, socker, emulgeringsmedel (E472b, E472e), förtjockningsmedel (natriumalginat, natriumdifosfat, cellulosapulver, cellulosagummi), arom

Cooking Fraiche (ej med på bild)

Kommentar: Den här var god tycker jag, bra konsistens, väldigt krämig. Bättre smak än havre fraische, lite mer yoghurt-aktigt än vanlig crème friche men det gör inte mig något.

Innehåll: SOJAbas* (vatten, skalade SOJAbönor* 5,5%), kokosfett*, rapsolja*, dextros*, majsstärkelse*, surhetsreglerande medel (kalciumcitrat), förtjockningsmedel (pektin), salt, syrningskultur, *ekologisk ingrediens (EU/icke-EU-jordbruk)


Recept: Overnight oats med yoghurt och hallon

Alpro

Alpro har massvis med produkter, för några år sedan köpte jag deras kokosdryck lite då och då för jag gillade att göra chiapudding på den men har inte köpt den på superlänge nu. Det blev 3 produkter från dem i det här inlägget.

Yoghurt (frukost)

Kommentar: Den här smakar bra, krämig och god konsistens. Tråkigt att den ska innehålla citronsyra dock.
Innehåll: vatten, skalade SOJABÖNOR* (10,7%), stabiliseringsmedel (pektiner), surhetsreglerande medel (citronsyra), havssalt, yoghurtkultur (S. thermophilus, L. bulgaricus)

Yoghurt eller creme fraiche (den som är i en creme fraische-liknande förpackning)

Kommentar: Lite osäker på om dom tänkt att detta ska vara yoghurt eller crème fraîche, kändes lite som en matyoghurt men vet inte riktigt. Den smakade bra, lite lösare i konsistensen än Cooking fraîche från Oatly.

Innehåll: vatten, skalade SOJABÖNOR (10,8%), trikalciumcitrat, stabiliseringsmedel (pektiner), surhetsreglerande medel (natriumcitrater, citronsyra), naturlig arom, havssalt, antioxidationsmedel (tokoferolrika extrakt, askorbinsyraestrar av fettsyror), vitaminer (B12, D2), yoghurtkultur (S. thermophilus, L. bulgaricus). Kan innehålla spår av nötter (inga jordnötter)

Cuisine soya (Matlagningsgrädde)

Kommentar: Den här var inte så god tycker jag, kan inte riktigt säga vad det var jag inte gillade med den men nä, inte min favorit. Skulle inte köpa den igen.

Innehåll: vatten, solrosolja, skalade SOJABÖNOR (4%), socker, emulgeringsmedel (sackarosestrar av fettsyror), stabiliseringsmedel (xantangummi, guarkärnmjöl, karragenan), havssalt, arom


Recept: Smoothiejar med chiapudding

Övriga

Här hittar ni lite blandade produkter från olika märken som jag köpte samt några som jag provat innan.

Icas havredryck

Kommentar: Handlar jag på Ica så är det deras havredryck som åker ner i korgen. Den är billigast och väldig god!
Innehåll: Vatten, havre (10%), havssalt

Kung Markatta kokosdryck

Kommentar: Den här var helt okej, inte någon favorit som jag skulle köpa om och om igen. Nu var det ett tag sedan jag smakade den men har för mig att den inte var helt len, utan som lite mjölig, det tycker jag inte är supergott men skulle säkert funka att göra chiapudding eller typ golden milk med.

Innehåll: Vatten, kokosgrädde** (kokosnöt**, vatten) (5,5%), ris** (3,5%), solrosolja**, stabiliseringsmedel (xantangummi), havssalt, naturlig arom. **Ekologisk ingrediens.

Valio Oddlygood

Kommentar: Det här var någons favorit men fyfan, inte min alltså, söt och äcklig. Åt inte ens upp den när jag hade köpt den, naturell yoghurt för mig är inte yoghurt som smakar sött på ett sockeraktigt sätt…

Innehåll: Havrebas (vatten, havre 9%), socker, ärtprotein, rybsolja, kalcium, modifierad potatisstärkelse, salt, arom, vitaminer (riboflavin (B2), B12 och D-vitamin), jod och syrningskultur. Lactobacillus acidophilus och Bifidobacterium sp. Kan innehålla spår av råg, vete och korn.

Sproud Dryck av ärtor

Kommentar: Den här var riktigt god faktiskt, blev förvånad märkte jag haha. Skulle vara perfekt att göra chiapudding på också för att den faktisk smaka något. Tråkigt dock att den ska innehålla agavesirap, det kan inte vara mycket dock om man tittar på kolhydrat och sockermängd men ändå, hade varit intressant att prova utan.

Innehåll: Vatten, ärtprotein (2,5%), agavesirap, rapsolja, dikaliumfosfat, kalciumkarbonat, kalciumfosfat, glutenfri havre-olja, salt, vitamin B12, riboflavin (B2) och vitamin D2.

Go Green (ej med på bild)

Kommentar: Go Green har några växtbaserade drycker som jag också gillar. Havre och mandeldryck samt Quinoa och kokos. De har dock lite längre innehållslista än tex havredryck men de är goda. De har även kokosdryck och cashewnötsdryck, mins inte om jag smakat dem faktiskt.

Får göra det vid tillfälle. Minns heller inte riktigt vad dessa ligger på för pris men har för mig att de är dyrare än tex Icas havredryck.

Innehåll Havre och mandel: Vatten, HAVRE 8,4%, MANDEL (mald) 1%, kalciumkarbonat, stabiliseringsmedel (gellangummi, karragenan), havssalt, vitamin D2, E, B2, B12. KAN INNEHÅLLA SPÅR AV ANDRA NÖTTER.

Innehåll Quinoa och kokos: Vatten, kokosmjölk 6%, quinoa 4%, stabiliseringsmedel (xantangummi, gellangummi), emulgeringsmedel solroslecitin, surhetsreglerande medel (kalcium- och kaliumfosfat), havssalt, naturlig kokosarom, vitamin E, D2, B2, B12.

Kokosyoghurt Garant (ej med på bild)

Kommentar: Garant har tre olika smaker på kokosyoghurt, naturell, mango och hallon. Jag och Jenny var faktiskt på ett event med dem när produkten skulle lansereas och fick då smaka dem innan de hade kommit till butik. Vi gillade dem alla tre, minns inte vilken som var favorit. Jag ska ta och köpa hem alla tre igen för att smaka!

Innehåll naturell: Kokosmjölk* 99%, tapiokastärkelse*, yoghurtkultur (S. thermophilus, L. bulgaricus, L. acidophilus, B. lactis). *Ekologisk råvara

Innehåll mango: Kokosmjölk* 76%, mango 17%, vatten, tapiokastärkelse*, yoghurtkultur (S. thermophilus, L. bulgaricus, L. acidophilus, B. lactis). *Ekologisk råvara.

Innehåll hallon: Kokosmjölk* 76%, hallon* 17%, vatten, tapiokastärkelse*, yoghurtkultur (S. thermophilus, L. bulgaricus, L. acidophilus, B. lactis). *Ekologisk råvara.


Recept: Hallonsmoothie med granola

Sammanfattning

Det är alltid kul att testa nya produkter och man hittar ofta något nytt som man inte visste om att det fanns innan eller så hittar man tillbaka till något man glömt bort att det fanns och sen gör man såklart några bottennapp haha. För att sammanfatta vilka produkter det är jag gillar mest och kommer fortsätta att köpa/börja köpa så kommer dom här:

  • Icas Havredryck – Finns alltid hemma.
  • Oatlys iMat matlagningsgrädde – Funkar så bra till soppor, pastasåser och liknande. Gott!
  • Oatlys Havregurt – Lite less på den för tillfällen men jag gillar den.
  • Planti Soygurt – Har inte köpt den här förut men känner att jag kommer köpa den ibland för att variera mellan denna, havregurt, kokosyoghurt vanlig yoghurt.
  • Garants kokosyoghurt  – Perfekt att variera med ännu en yoghurt. Ska köpa den redan till veckan.
  • Oatlys iMat Fraiche – Även om den inte är 100% i smak så funkar den som alternativ.
  • Planti Cooking Fraiche – Kommer nog variera lite med den här faktiskt för att inte bli less på smaken av iMat Fraiche.

Läs också

Hoppas det här inlägget kan hjälpa er att hitta era favoriter bland olika växtbaserade produkter. Hittar jag fler produkter som jag tycker ska vara med så lägger jag in de 🙂 Som sagt, kommentera gärna om det är någon bra produkt som du tycker jag missat! Kram /Linnea

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Följ mig på Instagram!

@superfoodsweden
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00