ANNONS
PersonuppgifterCookies

Vi testar halvfabrikat, vilka produkter duger?

/

Heej underbara! Hoppas ni haft en grym helg och njutit av det fina vädret vi fick idag 😀 Det har jag och Jenny, inte tillsammans tyvärr men på varsitt håll i form av en telefonpromenad, så gör vi ofta, det är så mysigt! ♥ Kommer ni ihåg att jag berättade lite kort på instastory i början på veckan om den konstigaste handlingen jag gjort på väldigt länge, jag handlade nämligen varor för ca 1000kr och köpte en färsk sak, bananer!

Jag fick ett uppdrag av en av mina bästisar, hon vill äta mer hälsosamt men hon har inte sånt jättestort intresse av att laga mat. Hon vill att det ska gå fort, inte vara så mycket olika moment samt att det ska kunna lagas med en liten mini människa hängde på armen. Hon föredrar gärna saker som är färdiga men problemet då är ju att det generellt blir sämre mat samt att det inte smakar lika gott. Jag fick uppdraget att leta fram produkter som är bra/helt okej/mindre dåliga som kan underlätta vardagen och matlagningen.

Min och Jennys utgångspunkt när det kommer till kosten är att vi ska laga allt själva från grunden och inte ha några tillsatser eller konseveringsmedel i det vi äter.

Vi vill att det vi stoppar i oss ska vara så rent och naturligt som möjligt. Det är också den utgångspunkten vi har när vi ger rekommendationer kring hur den personen kan förbättra sin kosthållning men ibland blir det undantag och det blir inte 100% så som man vill. När vi inte kan få det exakt som vi vill så brukar vi tänka på att försöka välja det bästa av det som finns. Det kan vara om vi tex är ute och rester, äter ute eller är bortbjuden.

Jag tror dock att fler känner av detta problem i vardagen än vad kanske vi gör, pga av tidsbrist och stress blir det sämre val och en sämre kosthållning. Man är helt enkelt är så sjukt trött och inte orkar laga mat, då vill man ha något färdigt och något som går snabbt. Viktigt att poängtera är att ibland kanske det är ett bättre val att köpa något som är relativt färdigt istället för att stressa ihjäl sig för att man ska minsann fixa en bra måltid, om man är tokstressad så blir det inte så bra för hälsan i slutändan ändå. Så det är för dessa tillfällen som jag skrivit denna lista.

Några grejer jag hittade under min handling var det inga konstigheter i och jag skulle faktiskt kunna tänka mig att köpa dem igen om jag får tidsbrist eller inte har lust att göra allt själv. Jag försökte så långt jag kunde att ta produkter utan några som helst tillsatser, konserveringsmedel eller socker men det gick inte på allt och för dessa produkter så var det andra märken och varianter som var betydlig sämre innehåll än de jag plockade. Vissa saker fick faktiskt inte alls följa med hem pga att jag tyckte det var FÖR dåligt.

Här nedan tar jag upp tre ämnen som ofta förekommer i färdiga produkter. All information är hämtad från Äkta vara. Du kan söka på respektive ämne för att läsa mer om dem på aktavara.org

Vad är citronsyra?

Surhetsreglerande medel. Förstärker även antioxidanters verkan mot härskning och missfärgning. Citronsyra skulle man ju kunna tolka på namnet att det har något med citroner att göra, det låter ju fräscht. Citronsyra förekommer naturligt i citroner men den citronsyra som förekommer i diverse livsmedel är ofta framställd av majs, en sockerhaltig lösning som det sedan tillsätts svampar av svartmögel, Aspergillus niger, som när de ”äter” av sockret producerar bland annat citronsyra.

Sedan filtrerar man bort själva möglet och för att utvinna citronsyran ur lösningen och det tillsätts det starkt basiska ämnet släckt kalk, kalciumhydroxid, varpå ett salt av citronsyra, ett citrat, fälls ut. Detta salt omvandlas sedan tillbaka till citronsyra genom behandling med svavelsyra. Av citronsyra framställs också en handfull andra E-nummer med liknande effekt, kallade citrater.

Vad är xantangummi?

Förtjocknings- och stabiliseringsmedel. Framställs från socker genom bakteriell jäsning.

Vad är kaliumsorbat?

Konserveringsmedel som främst motverkar jäst- och mögelsvampar, men även vissa bakterier. Syntetiskt framställt. Salt av sorbinsyra (E 200). Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner.

Kryddblandning, bröd och granola

  • Tacokrydda och Fajitakrydda från Spicemaster – inga konstigheter, endast kryddor. Har ej smakat!Tacokrydda från Katrin Zytomeirska – Inga konstigheter här heller, endast kryddor. Har ej smakat!Mjukt bröd från Sellton, Martas glutenfria – Finns lite olika smaker, nu tog jag chiabrödet. Brödet är fritt från gluten. Funkar fint som ersättning för den som saknar rostbröd och det smakar bra, har provat Martas andra smaker och de är också goda. Hade för mig att chia var min favorit så därför tog jag den nu! 🙂 Negativt: agavenektar.Mjuk bröd från Ica – Också ett glutenfritt bröd. Gott att rosta, inte som hemgjort bröd men smakar ändå bra tycker jag 🙂 Negativt: sirap och jästEkologisk fröknäcke från Ica – Innehåller inga konstigheter. Detta bröd brukar jag faktiskt köpa ibland om det är så att jag inte har tid att baka och man ska få besök eller så.Pauluns supergranola – Den innehåller inga sädesslag med gluten men det står dock på förpackningen att den kan innnehålla spår av gluten så köp inte den här om du är allergisk. Den är sötat med dadelpuré. Dock tycker jag att det är mer av en müsli än en granola men den var god.Renée Voltaire krispig granola – Ekologisk och glutenfri granola. Sötat med äppeljuice. Den här var mer granolakänsla, att det är lite klumpar lixom. Dock gillade jag inte riktigt den här ändå, absolut inte äcklig men jag skulle inte köpa den igen, skulle hellre testa en annan blandning isåfall. Pauluns var godare.

Aioli, pesto, hummus, pastasås, äppelmos och lingon

  • Aioli Ica – Negativt: stabiliseringsmedel (xantangummi) och citronsyra. Smakmässigt, jaa, asså helt okej skulle jag väl säga.Eriks aioli – Negativt: konserveringsmedel kaliumsorbat. Jag tycker smaken på denna var ungefär lika som Icas aioli men den här innehåller inte citronsyra så jag skulle nog hellre välja den om jag ska välja någon av dessa faktiskt.
  • Jag lyckas dock inte riktigt få fram så mycket information kring framställningen av kaliumsorbat så jag kan inte med någon säkerhet säga att det skulle vara bättre egentligen. Kommentera gärna om ni har någon bra info om ämnet.Grön pesto från Itigo – Inga tillsatser, innehåller potatis och det brukar ju dock inte vara i pesto. Måste vara någon utfyllnad av något slag. Smaken var bra men jag tycker det är speciellt med köpt grön pesto.Röd pesto från Itigo – Inga tillsatser. Innehåller också potatis. Den är röda peston var jättegod!Grön pesto från Urtekram – Innehåller också potatis. Smakar bra, ungefär lika som den från Itigo.Hummus från Sevan– Hummusen var krångligare än vad jag trodde faktiskt. Det här var den som jag tyckte vad bäst av de som fanns, trodde faktiskt att jag skulle hitta en riktigt bra här. Den här smakar rätt bra tyckte jag, bra i konsistensen också. Negativt citronsyra och kaliumsorbat.Pastasås Itigo – Inga tillsatser. Öppnad burk håller 1-2 veckor i kylskåpet. God pastasås, känns rätt hemlagad faktiskt. Negativt att burken är rätt liten, räcker inte så långt.Pastasås Urtekram – Inga tillsatser. Öppnad burk håller 3-4 dagar i kylskåpet. Den här smakade också bra men inte lika god som Itigo. Negativt att burken är rätt liten, räcker inte så långt.Osötad äppelmos från Urtekram – Innehåller endast ekologisk äpplen och den smakade väldigt gott. Öppnad burk håller 3 dagar i kylen, här får man frysa in då burken är rätt stor. Jag har dock haft den i kylen nu i 1 vecka och den är fräsch fortfarande men ska frysa in den nu.Osötade lingon från Torfolk Gård – Innehåller endast lingon, inga tillsatser alls. Smakade gott! Öppnad burk håller 3-6 veckor i kylen.

Färdiga rätter

  • Pauluns färdiga soppa – Jag testade soppan med halloumi och linser.
  • Inga konstiga ingredienser i denna soppa utan det var grönsaker, halloumi och kokosmjölk. Den smakade helt okej, skulle absolut kunna köpa den igen om jag skulle befinna mig i en krissituation haha. Halloumi blev kanske lite väl mjuk så skulle testa en annan smak nästa gång isåfall.Falafel från Sevan – Här gick jag igenom många veganska produkter på hyllan och tyckte att den här var bäst då den innehöll minst tillsatser/konserveringsmedel. Negativt kaliumsorbat. Smaken får duga, inte wow men inte äckliga heller, går inte att jämföra med hemlagade men jag skulle ändå kunna tänka mig att köpa dessa om det är kris.

Nötsmör, citronjuice, snacks osv

  • Renee Voltair Tahini – Endast vita sesamfrön som mixats. Inga konstigheter men det enda negativt jag tänker med att köpa färdigt är att precis som med jordnötssmör, att de inte blötlagt fröna innan de gjort smör av de.Jordnötssmör – Köpt jordnötssmör innehåller endast jordnötter. Det negativa med att köpa är att de förmodligen inte har blötlagda nötterna innan de torkats och mixas. De finns massa olika jordnötssmör på marknaden och vi brukar köpa lite olika, Vitaprana och Ica är väldigt rinniga så de passar superbra om man vill ringla över något, en smoothiebowl eller en macka exempelvis. Green choice är mer fast, finns även med crunch i som är supergod. Perfekt om man vill ha på mackan eller lägga en klick på gröttallriken tex.Vitaprana Organic raw bars – Bars har jag faktiskt alltid hemma och har i alla väskor som backup om jag skulle få lågt blodsocker (har ju diabetes). Innehåller inga konstigheter utan endast dadlar, nötter, mandlar och kakao. Som man själv skulle göra.Rawbite bars – Inga konstigheter i innehåller här heller. Dadlar, nötter, mandlar, kakao, kokos. Smakar bra! 🙂Kikärtspasta från Risenta – Vi kör på många olika bön/kikärts och linspastor. Lite beroende på vad vi är sugen på. Jag dubbelkollar alltid så det inte är någon blandning med andra mjölsorter som innehåller gluten.
  • Citronjuice från Ica – Juice från ekologiska citroner. Enligt innehållsförteckningen så ska det vara citronjuice och inte citronjuice från koncentrat men jag tycker inte den här smakar gott när man smakar på den som den är, det funkade bra i hummus och liknande. Jag skulle dock vilja jämföra den här med Garants citronjuice för att se om det är någon skillnad i smaken. Kanske får mejla Ica och fråga också om det verkligen är citronjuice..Rotfruktschips från Ica – Jag är abolsut ingen chipsmänniska och har inte koll på alla olika chipssorter men jag kikade på några och de innehöll faktiskt både socker och andra saker. Dessa rotfruktschips innehåller solrosolja, potatis, rödbeta, palsternacka och morot. För mig som äter chips så enormt sällan så tycker jag att det kan vara smidigt att köpa dessa som snacks om jag vill ha chips.Mörk choklad – Jag glömde ta med mörk choklad på bilden! När jag och Jenny hade chokladprovning så vann Malmö choklad, så god. Sen gillar jag även Marabou premium ekologiska 70% och Green & Black som finns både som 70% och 85% , den är så god. Nu har vi också fått en ny choklad att testa av Anna, en av våra trogna följare som skickade oss sin favoritchoklad ♥ Bästa Anna!!! ♥ Det är en choklad från Raw chokladfabrikenFRYST MANGO – haha, nu undrar ni säker hur jag tänker här?! Ja, mangon har jag faktiskt med för att jag pratade med min kära mor om att jag skulle göra en lista med färdiga produkter och då kom hon och tänka på fryst mango haha,  hon upptäckte fryst mango för inte så länge sen och tyckte det var så bra. Jag tänkt då att det kanske är fler som inte riktigt upptäckt fryst mango så därför fick den vara med.
  • När vi ändå har mango på tråden så kan jag tipsa om att använda det i sallad, jag gör ofta de då jag inte har färsk, låt den tina av sig själv och låt den rinna av lite så funkar det fint i salladen, väldigt smidigt faktiskt 🙂

Ni får jättegärna kommentera om ni vet någon produkt som ni tycker jag borde ha med listan! Detta är ju bara en bråkdel av vad som finns men jag var tvungen att begränsa mig på något sätt 🙂 Kram på er! /Linnea

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00