ANNONS
PersonuppgifterCookies

Adana kebab, en stor favorit på grillen!

/

Saftigare och godare köttfärsspett går inte att hitta, enligt mig.

Smakrika köttfärsspett som man inte kan få nog utav.

Är man ett PRO som min kompis så fäster man köttfärsen på breda grillspett, men är man som mig och inte får till det på spett så kan man alltid göra små avlånga biffar.

Jag grillade först på aluminiumfolie och sen direkt på galler för att biffarna skulle få den fina färgen.

Mina Adana kebab som jag formade till biffar och grillade, funkar fin fint om man inte har breda spett.

samtliga ingredienser jag använder i mina Adana kebab.

Till ca 5 spett eller 10 -12 biffar

800g färsk (högrev, lamm eller annan färs med högre fetthalt)
70g bladpersilja
4 salladslök eller 1 stor gul lök
3-4st sivri paprika
1 msk sumak (ersätt med citronzest från 1 citron och juice från halva citronen, om man inte hittar sumak)
2-3 tsk pulbiber eller 1 tsk paprikapulver och 2 msk chiliflakes
2 msk spiskummin
2 vitlöksklyftor
1 ägg
2 msk matolja
1 msk granatäppelsirap (valfritt)
Salt och peppar

Gör så här-
Börja med att hacka alla grönsaker smått, det ska vara lika smått som färsen, om man använder gul lök kan man riva den på rivjärn, pressa då bort lite utav saften från den.

Blanda grönsakshacket med färsen, ägget, kryddorna och olja till en jämn och fin massa, smaka av med salt.
Klarar man inte av att smaka en liten dutt utav färsen rått så kan man steka en liten köttbulle för att kolla sältan.

Grilla dina adana kebab och servera på libabröd.

En otrolig god och smakrik sallad som vi serverade till våra spett, recept på denna kommer inom kort.

Förslag på tillbehör till kebaben.
Ris
Klyftpotatis
Tzatziki
Bulgursallad
Toum (vitlökskräm)
Baba ganush
Tomat och persiljesallad

Ja, listan kan bli lång, det är bara fantasin som kan sätta stopp.

Smaklig måltid!

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Bästa tillbehöret till fisken!

/

När en fredagslunchen blir ”on point” blir man extra glad.

I staden där jag bor (Boden) har vi en fiskeaffär som har öppet 1 dag i veckan (på fredagar), där kan man köpa halstrad och rökt fisk som är dagsfärskt och det är bland det godast (i fiskväg) jag vet.

Denna fredag fick jag med mig rökt Sik, halstrad röding och rökta räkor, till det serverade jag en fräsch gurksallad och ett fat med färskpotatis i sås.

I detta inlägg vill jag tipsa er om just det där fatet med potatis och sås, i ett.
Det är ett perfekt tillbehör till fisk och det både ser och smakar ljuvligt.

Man behöver-
Potatis (gärna färsk)
Créme fraiche
Rom (jag hade stenbitsrom)
Valfri lök (rödlök, gräslök eller silverlök)
Dill
Salt & Peppar

Gör så här-

Koka potatisen tills den är klar.
Ta fram ett uppläggningsfat och fördela Créme fraiche över hela fatet, dela potatisarna till munsbitar och lägg på créme fraichen, klicka ut små högar med rom lite här och var och strössla på hackad lök, garnera med dill och avsluta med salt och peppar.
Så enkelt och otroligt gott.

En fredagslunch som heter duga. På bordet har jag halstrad röding, rökt sik, rökta räkor, ett fat med potatis+ sås och en fräsch gurksallad.

Enligt mig det bästa tillbehöret till fisk.

En fräsch sallad är obligatoriskt varje måltid.

Smaklig måltid!

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Som bomull runt hjärtat.

/

Pannkakor eller plättar, man får kalla dom vad man vill, men för mig kommer det alltid vara PANNKAKOR.

I min familj har vi en oskriven regel, när det gräddas pannkakor så ska hela familjen (8 pers) bjudas in.

Det blir oftast jag som står för pannkakorna och jag gillar dom lövtunna och gärna att kanterna är lite ”krispiga”.

I min smet använder jag matolja istället för smör, jag tycker att smeten blir mer hanterbar och det blir lättare att göra dom lövtunna, sen steker jag i lite smör för smakens skull.

När jag gräddar pannkakor gör jag alltid lite extra, för bland det godaste jag vet är att strimla pannkakorna dagen efter och steka i massa smör, till det serverar jag alltid créme fraiche och lönnsirap.

En maträtt som jag är uppvuxen med är köttfärsfyllda pannkakor.

Man gräddar ett gäng med tunna pannkakor som man sedan fyller med en fyllning på stekt köttfärs, lök, lite kryddor och kokt ris, sedan lägger man lite fyllning högst uppe på pannkakan och rullar ihop till en vårrulle.
Som om det inte vore nog utav det goda så avslutar man med att gratinera rullarna i ugnen med någon god ost på.
En stor favorit hos samtliga familjemedlemmar.

Precis såhär vill jag ha mina pannkakor.

köttfärsfyllda pannakakor med en örtsås och en sallad på gurka, tomat, gräddfil och dill. Som när man var liten.

Dagen efter pannkakor som strimlas och steks i smör.

Som bomull runt hjärtat.

En stor favorit hos samtliga familjemedlemmar.

1

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00