Adana kebab, en stor favorit på grillen!
Saftigare och godare köttfärsspett går inte att hitta, enligt mig.
Smakrika köttfärsspett som man inte kan få nog utav.
Är man ett PRO som min kompis så fäster man köttfärsen på breda grillspett, men är man som mig och inte får till det på spett så kan man alltid göra små avlånga biffar.
Jag grillade först på aluminiumfolie och sen direkt på galler för att biffarna skulle få den fina färgen.
Mina Adana kebab som jag formade till biffar och grillade, funkar fin fint om man inte har breda spett.
samtliga ingredienser jag använder i mina Adana kebab.
Till ca 5 spett eller 10 -12 biffar
800g färsk (högrev, lamm eller annan färs med högre fetthalt)
70g bladpersilja
4 salladslök eller 1 stor gul lök
3-4st sivri paprika
1 msk sumak (ersätt med citronzest från 1 citron och juice från halva citronen, om man inte hittar sumak)
2-3 tsk pulbiber eller 1 tsk paprikapulver och 2 msk chiliflakes
2 msk spiskummin
2 vitlöksklyftor
1 ägg
2 msk matolja
1 msk granatäppelsirap (valfritt)
Salt och peppar
Gör så här-
Börja med att hacka alla grönsaker smått, det ska vara lika smått som färsen, om man använder gul lök kan man riva den på rivjärn, pressa då bort lite utav saften från den.
Blanda grönsakshacket med färsen, ägget, kryddorna och olja till en jämn och fin massa, smaka av med salt.
Klarar man inte av att smaka en liten dutt utav färsen rått så kan man steka en liten köttbulle för att kolla sältan.
Grilla dina adana kebab och servera på libabröd.
En otrolig god och smakrik sallad som vi serverade till våra spett, recept på denna kommer inom kort.
Förslag på tillbehör till kebaben.
Ris
Klyftpotatis
Tzatziki
Bulgursallad
Toum (vitlökskräm)
Baba ganush
Tomat och persiljesallad
Ja, listan kan bli lång, det är bara fantasin som kan sätta stopp.
Smaklig måltid!