Chokladkaka med saffranstosca
Copyright 2021. All rights reserved.
Hej från Åre!
Min fina vän gifter sig här i helgen, så vi kom hit sent igår kväll för en underbar bröllopshelg med massor av roligheter och kärlek! Det är även första advent i helgen och jag vill tipsa om den här goda chokladkakan med saffranstosca. Familjen gav den högsta betyg. Jag gjorde min kladdkaka som botten. Men då den står inne en extra stund med toscan så blir den inte så kladdig så kallar den chokladkaka. Såå god!
Du behöver:
Chokladkaka:
150 g smör
3 ägg
3 dl strösocker
3 1/2 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
En nypa salt
Saffranstosca:
100 g smör
1 dl ljus sirap
1 1/2 dl strösocker
3 msk mjöl
2 msk vispgrädde
1 kuvert saffran (1/2 g)
100 g hackad mandel
1 1/2 dl cocos
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Sätt bakplåtspapper i botten på en springform (23-24 cm i diameter) och smörj kanterna med smör.
Smält smöret.
Vispa ihop ägg och socker lätt och rör ner smöret. Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker och sikta ner i smeten. Ha i en nypa flingsalt och rör ihop till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Det ska vara fasta kanter och mitten ska vara lite dallrig, men hålla för toscasmeten som ska läggas ovanpå.
Gör toscasmeten när chokladkakan är i ugnen. Rör ihop alla ingredienser förutom mandel och cocos i en kastrull. Värm under omrörning tills allt blandat sig och tjocknat. Vänd ner mandel och cocos. Bred försiktig toscan på chokladkakan när du tagit den ur ugnen. Ställ in kakan och grädda ytterligare 10 minuter.
Låt kakan svalna och ställ den i kylen några timmar.
Servera som den är eller gärna med en kula vaniljglass.
Copyright 2021. All rights reserved.
Copyright 2021. All rights reserved.
Copyright 2021. All rights reserved.
Copyright 2021. All rights reserved.
Önskar dig en fin helg!
Kram//Jenny