ANNONS
PersonuppgifterCookies

Chokladmoussepaj med hallonkompott

/

En chokladpaj fylld med hallonkompott och chokladmousse! Jag älskar den här pajen, hallon och choklad är ju klassisk kombination och ma förstår ju varför.

Rceptet är skapat för tidningen Allt om mat och plåtat av Helen Pe.

fotograf Helén Pe

Chokladmoussepaj är en stor favorit!

fotograf Helén Pe

Pajskal:

  • 150 g smör, kallt
  • 3 dl vetemjöl (180 g)
  • 1/2 dl kakao
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 2 msk iskallt vatten
  • 1 ägg till pensling

Hallonkompott:

  • 4 gelatinblad
  • 400 g frysta hallon
  • 4 msk pressad citron
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker

Chokladmousse:

  • 2 dl vispgrädde
  • 2/3 dl strösocker
  • 1 msk vatten
  • 1 stort ägg
  • 3 äggulor
  • 200 g mörk choklad, 55 %

Topping:

  • 1 dl hackad choklad
  • Färska hallon
  • Ev. chokladspiral
  1. Pajskal: Tärna smöret och mixa med vetemjöl, kakao, strösocker och salt i en matberedare. Mixa tills du har en smulig massa. Tillsätt vattnet och mixa ihop till en deg. Mixa inte för mycket då kan degen bli seg. 
  2. Kavla ut till en rundel ca 3 mm tjock och klä en pajform ca 22 cm i diameter med pajskalet. Skär ev till kanterna. Se till att kanterna blir höga (ca 5 cm) så du får plats med båda fyllningarna. 
  3. Nagga bottnen med en gaffel. Frys pajskalet 20 minuter för att förhindra att det glider ner lika mycket. Grädda pajskalet helt färdigt i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Ett tips är att pensla pajskalet med smält choklad efter gräddning för att förhindra att kompotten mjukar upp skalet.
  4. Hallonkompott: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten ca 10 minuter. Lägg frysta hallon, citronsaft, strösocker och vaniljsocker i en kastrull och värm på medelhög värme. När hallonen börjar tina mosar du dem så det blir en jämn sås. 
  5. När allt är smält och varmt kramar du ur gelatinbladen och låter dem smälta i såsen. Låt hallonkompotten svalna till 40 grader, då stelnar den snabbare i pajskalet. Ställ in pajen i frys eller kyl för att stelna.
  6. Chokladmousse: Vispa grädden lätt och ställ i kyl. 
  7. Häll socker, vatten, ägg och äggula i en rostfri bunke tillhörande en köksassistent. Ställ bunken över ett vattenbad. Vispa hela tiden och låt blandningen bli 82 grader. Vispa blandningen fluffig och sval med assistenten.
  8. Hacka chokladen och smält över ett vattenbad tills den är ca 55 grader varm. När chokladen har rätt temperatur och äggvispet är svalt och luftigt vänder du först ner 1/3 av grädden i chokladen och rör den helt slät och blank. Vänd sedan försiktigt ner chokladblandningen och grädde växelvis i äggvispet, lite i taget. Vänd försiktigt runt med slickepott tills allt är blandat. 
  9. Häll chokladmoussen över hallonkompotten, låt stelna i kyl ca 4 timmar. 
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Creme brulee med salt karamell

/

Creme brulee är ju den ultimata desserten och mångas favorit! Här med en lite karamellig ton och jag älskar att servera något till creme brulee, här med en glass med kolsås eller med lite färska bär eller en bärkompott är också gott.

Denna creme brulee har jag gjort för tidningen hembakat och Helen Pe har fotat.

Salt karamell creme brulée

20 minuter + gräddning

6 port 

En smakrik creme brûlée med en ton av kola. Pricken över i blir vaniljglassen och extra kolasås.

1 dl strösocker

1/4 dl vatten

2 1/2 dl vispgrädde

2 dl mjölk

6 äggulor

1/2 krm salt

Råsocker att strö över vid bränningen av bruléen

Till servering:

6 kulor vaniljglass

1 dl salt kolasås, grundrecept

  1. Koka upp socker och vatten. Låt koka tills sockret är ljusbrunt. Koka samtidigt upp grädde och mjölk i en annan kastrull. När sockret är ljusbrunt häller du i gräddmjöken i sockret, lite i taget. Det kommer bubbla upp och fräsa en del. Låt småkoka tills sockret kokat ut i gräddmjölken.
  2. Vispa äggulorna ljust och luftigt. Häll i gräddmjölken under omrörning i äggulorna. Plasta och låt gärna stå i kylen till dagen efter för bästa smak och resultat.
  3. Värm ugnen till 110 grader. Fördela creme bruléesmeten i ungsfasta formar. Ställ i en plåt med höga kanter och häll på vatten ca 2 cm i plåten. Grädda i mitten av ugnen tills de stelnat men är lite dallriga, ca 1 timme. Låt svalna helt, strö över socker och bränn med en brulée brännare. Upprepa en gång till för att få ett tjockare lager.
  4. Servera med en kula vaniljglass och kolasås.
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Alla hjärtans dag dessert

/

Fotograf Helén Pe

Allahjärtansdag-bakelse

med brownie, chokladpannacotta, hallonfyllning och karamellpannacotta.

Ca 10 st (beroende på hur stor form du använder)
2 timmar + tid i kyl och frys

Den här pannacottabakelsen behöver lite planering av tid och vad du skall gjuta den i. Du kan gjuta den i en en silikonform ca 6 cm i diameter eller gjuta den i glas eller burkar. Se till att du har plats i kyl eller frys för dina bakelser. Hallonfyllningen behöver du gjuta i t.ex. mindre silikonformar som får plats inuti bakelsen, du kan också gjuta den i en en rund silikonform och sen stansa eller skära ut bitar. Bygg helst bakelsen upp och ner, så du börjar fylla formen med karamellpannacottan, lägg sen i gelén, chokladpannacottan och sist brownien. Gjuter du i burk eller glas får du gjuta den i omvänd ordning.

Jag skapade den här till tidningen hembakat 2020.

  • Karamellpannacotta
  • 2 gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl strösocker
  • 2 krm salt

Gör så här:

  1. Karamellpannacotta:Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten ca 10 minuter. Värm grädden i en kastrull med vaniljsockret. Smält strösockret i en kastrull till en gyllenbrun karamell, rör inte om utan vinkla hellre kastrullen om du vill röra i sockret.
  2. Häll försiktigt gräddblandningen i karamellen, lite i taget, och sjud tills allt är smält. Tillsätt saltet. Krama ur gelatinbladen, låt dem smälta i blandningen och sila av. Häll i formen.
  3. Ställ i kyl och låt pannacottan stelna innan du placerar hallongelén och häller på chokladpannacottan.

Hallonfyllning

  • 2 gelatinblad
  • 200 g frysta hallon
  • 2 msk pressad citron
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

  1. Hallonfyllning: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten ca 10 minuter.
  2. Lägg frysta hallon, citronsaft, strösocker och vaniljsocker i en kastrull och värm på medelhög värme. När hallonen börjar tina mosar du dem så det blir en jämn sås.
  3. När allt är smält och varmt kramar du ur gelatinbladen och låter dem smälta i såsen. Häll upp i små formar att gjuta i och frys. Placera sen på karamellpannacottan och häll över chokladpannacottan.

Chokladpannacotta

  • 2 g gelatin
  • 3 dl vispgrädde
  • 1/2 dl strösocker
  • 150 g choklad, 55%, hackad

Gör så här:

  1. Chokladpannacotta: Blötlägg gelatinet, koka upp grädden med socker och häll över den hackade chokladen i en bunke.
  2. Rör i gelatinet, låt svalna lite innan du häller den över delen och karamellpannacottan så de inte smälter.

Browniebotten

  • 150 g smör
  • 2 1/2 dl ljust muscovadosocker
  • 1 1⁄2 tsk snabbkaffepulver
  • 1 3⁄4 dl kakao
  • 1 1⁄2 tsk vaniljsocker
  • 1⁄2 tsk bakpulver
  • 3 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 krm salt

Garnering

  • Oxalis
  • Krossad maräng

Gör så här:

  1. Browniebotten: Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i botten på en springform, ca 22-24 cm bred. Smält smöret i en medelstor kastrull. När smöret är smält blandar du i muscovadosocker, snabbkaffepulver, kakao, vaniljsocker och bakpulver.
  2. Rör i äggen ett i taget, följt av mjölet. Tillsätt saltet och rör till en jämn smet.
  3. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 20-30 minuter. Låt svalna.
  4. Stansa ut rundlar lika stora som bottnen på din form du skall gjuta bakelsen i, tryck dit browniebottnen och frys hela bakelsen. Vräng sen ur dem ur formen, låt tina, garnera och servera.
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00