ANNONS
PersonuppgifterCookies

Rabarberdessert med kolakräm och maränger

/

Lätt rabarberdessert med kolasmetana, inkokta rabarber och  maränger. Köp maränger om du inte vill göra egna för att spara tid. Den här rabarber desserten är riktigt somrig och god med alla sina olika texturer! Koka gärna in rabarbern dagen före servering. Servera i glas eller i tallrik.

Köp maränger om du inte vill göra egna, så sparar du tid.

Rabarberdessert med inkokta rabarber

4 port

Maränger:

Det blir mer maränger än vad som behövs men de kan sparas i lufttät burk i flera månader.

  • 100 g äggvita (3 st)
  • 1⁄2 tsk pressad citron eller 1 krm ättika (12 %)
  • 200 g strösocker (2 1⁄4 dl)
  • 1 tsk vaniljsocker

Inkokt rabarber:

  • 200 g rabarber
  • 100 g vatten
  • 200 g strösocker

Kola smetana:

  • 3 dl smetana
  • 1,5 dl dulce de leche

Gör så här:

  1. Maränger: Sätt ugnen på 100 grader, eller 90 grader om du använder varmluft. Om du har varmluft kan du grädda flera plåtar samtidigt. Vispa äggvitorna med citron- saften i en rostfri bunke.
  2. När det börjar skumma häller du sakta i hälften av sockret medan du vispar. Låt allt socker vispas in innan du häller i resterande socker. Vispa på medelhastighet tills du har en fast, len och glansig maräng.
  3. Spritsa marängen på plåtar med bakplåtspapper och grädda 1-1 1⁄2 timme. Hur lång tid de behöver beror på hur stora du gör. När de kan lyftas från pappret är de klara.
  4. Låt marängerna stå kvar på eftervärmen 1 timme (låt en sked sitta i ugnsöppningen så det kommer in luft).
  5. Inkokta rabarber: Värm ugnen till 95 grader. Skiva rabarbern i mindre bitar.
  6. Koka upp vatten och strösocker i en kastrull. Lägg rabarbern i en liten ugnsfastform och häll på sockerlagen så att rabarbern täcks. Täcks inte rabarbern kan du koka mer sockerag.
  7. Ställ in formen i mitten av ugnen och låt stå i ca 15 min. Rabarbern skall fortfarande vara fast och får inte bli för mjuk och gå sönder. Ta ut och låt svalna. Koka gärna in rabarbern dagen innan servering.
  8. Kolasmetana: Vispa smetana och dulce de leche till en fluffig kräm. Klicka ut eller spritsa ut på 4 tallrikar. Toppa med Rabarbern och maränger.
  9. Tips! Om du vill ha rödare rabarber kan du ta lite lag, rabarber och hallon och mixa ihop till en sås och hälla över desserten för att få mer färg.
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00