Blondie med rabarber
Den här kakan är en söt rackare som både är seg, krämig och frasig i en och samma kaka! Det är alltså en Blondiekaka med rabarberkompott och frasig smuldeg ovanpå! Kanterna är härligt sega och den syrliga rabarbern kommer till sin rätt till sötman.
Seg, kladdig och frasig! Det är tre texturer den här blondie-kakan bjuder på.
Blondiebotten
- 120 g vit choklad
- 80 g smör
- 2 ägg
- 125 g strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 100 g vetemjöl
- 2 krm salt
Smulor:
- 35 g smör, rumstempererat
- 1/2 dl strösocker
- 1 dl vetemjöl
- 1 krm salt
Rabarberkompott:
- 200 g rabarber
- 50 g hallon, frysta går bra
- 100 g syltsocker
- 1/2 dl vatten
Gör så här:
- Smuldeg: Förbered smuldegen genom att blanda smöret i en bunke med socker, salt och mjöl, nyp ihop ingredienserna tills du har en smulig deg. Ställ åt sidan.
- Rabarberkompott: Skär rabarbern i bitar och koka upp med vatten och syltsocker. Låt koka ca 5-10 minuter rabarbern skall inte koka slnder, tillsätt ev hallon för att få en rödare färg, sila av.
- Blondiebottnen: Klä en form 20 cm med bakplåtspapper i bottnen och ev på sidorna. Värm ugnen till 175 grader.
- Smält smör i en kastrull och smält sen den vita chokladen i smöret.
- Vispa ägg och strösocker ljust och luftigt.
- Vänd ner chokladsmöret i äggblandningen och vänd sen i vaniljsocker, vetemjöl och salt.
- Häll smeten i formen och toppa försiktigt med rabarberkompotten och smula över smuldegen. Strö över lite kardemumma, valfritt.
- Grädda på 175 grader i ca 25 minuter. Den skall vara lite kladdig när du tar ut den. Låt svalna helt så kakan får sätta sig innan du skär i den.
- Servera med grädde eller vaniljglass!
0