ANNONS
PersonuppgifterCookies

Chokladmoussepaj med hallonkompott

/

En chokladpaj fylld med hallonkompott och chokladmousse! Jag älskar den här pajen, hallon och choklad är ju klassisk kombination och ma förstår ju varför.

Rceptet är skapat för tidningen Allt om mat och plåtat av Helen Pe.

fotograf Helén Pe

Chokladmoussepaj är en stor favorit!

fotograf Helén Pe

Pajskal:

 • 150 g smör, kallt
 • 3 dl vetemjöl (180 g)
 • 1/2 dl kakao
 • 1/2 dl strösocker
 • 1 krm salt
 • 2 msk iskallt vatten
 • 1 ägg till pensling

Hallonkompott:

 • 4 gelatinblad
 • 400 g frysta hallon
 • 4 msk pressad citron
 • 1/2 dl strösocker
 • 1 tsk vaniljsocker

Chokladmousse:

 • 2 dl vispgrädde
 • 2/3 dl strösocker
 • 1 msk vatten
 • 1 stort ägg
 • 3 äggulor
 • 200 g mörk choklad, 55 %

Topping:

 • 1 dl hackad choklad
 • Färska hallon
 • Ev. chokladspiral
 1. Pajskal: Tärna smöret och mixa med vetemjöl, kakao, strösocker och salt i en matberedare. Mixa tills du har en smulig massa. Tillsätt vattnet och mixa ihop till en deg. Mixa inte för mycket då kan degen bli seg. 
 2. Kavla ut till en rundel ca 3 mm tjock och klä en pajform ca 22 cm i diameter med pajskalet. Skär ev till kanterna. Se till att kanterna blir höga (ca 5 cm) så du får plats med båda fyllningarna. 
 3. Nagga bottnen med en gaffel. Frys pajskalet 20 minuter för att förhindra att det glider ner lika mycket. Grädda pajskalet helt färdigt i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Ett tips är att pensla pajskalet med smält choklad efter gräddning för att förhindra att kompotten mjukar upp skalet.
 4. Hallonkompott: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten ca 10 minuter. Lägg frysta hallon, citronsaft, strösocker och vaniljsocker i en kastrull och värm på medelhög värme. När hallonen börjar tina mosar du dem så det blir en jämn sås. 
 5. När allt är smält och varmt kramar du ur gelatinbladen och låter dem smälta i såsen. Låt hallonkompotten svalna till 40 grader, då stelnar den snabbare i pajskalet. Ställ in pajen i frys eller kyl för att stelna.
 6. Chokladmousse: Vispa grädden lätt och ställ i kyl. 
 7. Häll socker, vatten, ägg och äggula i en rostfri bunke tillhörande en köksassistent. Ställ bunken över ett vattenbad. Vispa hela tiden och låt blandningen bli 82 grader. Vispa blandningen fluffig och sval med assistenten.
 8. Hacka chokladen och smält över ett vattenbad tills den är ca 55 grader varm. När chokladen har rätt temperatur och äggvispet är svalt och luftigt vänder du först ner 1/3 av grädden i chokladen och rör den helt slät och blank. Vänd sedan försiktigt ner chokladblandningen och grädde växelvis i äggvispet, lite i taget. Vänd försiktigt runt med slickepott tills allt är blandat. 
 9. Häll chokladmoussen över hallonkompotten, låt stelna i kyl ca 4 timmar. 
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00