ANNONS
PersonuppgifterCookies

Den ultimata jordgubbstårtan

/

Den mest självklara Midsommartårtan måste ju vara jordgubbstårta med maräng och sockerkaksbotten. Jag älskar den här tårtan och det här är en variant med en somrig bär-vaniljkräm, grädde, lime och massa färska bär! Den kommer garanterat göra succé! Receptet kommer från min tårtbok.

Foto: Helen Pe

Jordgubbstårta

Sockerkaksmarängbotten

2 bottnar, långpanna eller

2 mindre formar à 25 x 25 cm

  • 75 g rumsvarmt smör
  • 135 g strösocker (1 1⁄2 dl)
  • 60 g äggulor (ca 4 st)
  • 3⁄4 dl mjölk
  • 90 g vetemjöl (1 1⁄2 dl)
  • 1 1⁄2 tsk bakpulver
  • 1 ekologisk citron, zest
  • 1 krm salt

Maräng:

  • 150 g äggvitor (ca 4 st)
  • 270 g strösocker (3 dl)
  • 1 dl flagad mandel

Vanilj- och bärkräm:

  • 250 g hallonpuré
  • 2 1⁄2 dl mjölk
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 90 g äggulor (ca 6 st)
  • 100 g strösocker (drygt 1 dl)
  • 40 g majsstärkelse (ca 5 msk)
  • 25 g smör
  • 1 krm salt
  • ev 3 dl vispgrädde

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa smör och socker ljust och poröst.
  3. Tillsätt äggulorna en i taget och mjölken. Det kan skära sig här, men det går ihop när du tillsätter mjölet.
  4. Blanda i mjöl, bakpulver, zest och salt.
  5. Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper eller i mindre formar. Det blir ett ganska tunt lager.

Maräng:

  1. Vispa äggvitorna till ett lätt skum och vispa sedan i sockret på medelhög till hög hastighet. Vispa tills du har en glansig maräng som blir toppig när du drar visparna ur smeten.
  2. Bred marängen ovanpå smeten i långpannan och strö över mandeln.
  3. Sänk ugnsvärmen till 150 grader när du sätter in bottnen i ugnen och grädda ca 45 minuter. Marängen ska ha fått lite färg innan du tar ut den.

Vanilj-och bärkräm:

  1. Koka upp puré och mjölk i en kastrull tillsammans med vaniljsockret.
  2. Vispa ihop äggulor, strösocker och majsstärkelse. Sila ner bärmjölken i blandningen och rör om.
  3. Häll blandningen i en ren kastrull eller såtös och koka försiktigt upp krämen under ständig vispning. Koka ordentligt tills krämen är riktigt tjock.
  4. Låt smöret smälta ner i krämen under omrörning och tillsätt saltet.
  5. Låt svalna. Förvara i kyl till användning.
  6. När du ska montera tårtan vispar du ev upp bärkrämen med ovispad grädde till en fluffig kräm att fylla din tårta med.

Montering:

  1. Ta försiktigt loss bottnen från bakplåtspappret. Dela den i 2 delar om du använt en långpanna.
  2. Vispa ihop vanilj- och bärkrämen med 1 1⁄2 dl grädde i en bunke. Vispa 3 dl grädde i en annan bunke.
  3. Placera första bottnen på ett fat och bred på krämen.
  4. Placera den andra bottnen över och bred på grädde.
  5. Riv över zest och toppa med massa jordgubbar, hallon och mynta.
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Det här innehållet kan inte visas på grund av dina cookie-val. Du behöver ändra dina inställningar för att se det.

Rabarberdessert med kolakräm och maränger

/

Lätt rabarberdessert med kolasmetana, inkokta rabarber och  maränger. Köp maränger om du inte vill göra egna för att spara tid. Den här rabarber desserten är riktigt somrig och god med alla sina olika texturer! Koka gärna in rabarbern dagen före servering. Servera i glas eller i tallrik.

Köp maränger om du inte vill göra egna, så sparar du tid.

Rabarberdessert med inkokta rabarber

4 port

Maränger:

Det blir mer maränger än vad som behövs men de kan sparas i lufttät burk i flera månader.

  • 100 g äggvita (3 st)
  • 1⁄2 tsk pressad citron eller 1 krm ättika (12 %)
  • 200 g strösocker (2 1⁄4 dl)
  • 1 tsk vaniljsocker

Inkokt rabarber:

  • 200 g rabarber
  • 100 g vatten
  • 200 g strösocker

Kola smetana:

  • 3 dl smetana
  • 1,5 dl dulce de leche

Gör så här:

  1. Maränger: Sätt ugnen på 100 grader, eller 90 grader om du använder varmluft. Om du har varmluft kan du grädda flera plåtar samtidigt. Vispa äggvitorna med citron- saften i en rostfri bunke.
  2. När det börjar skumma häller du sakta i hälften av sockret medan du vispar. Låt allt socker vispas in innan du häller i resterande socker. Vispa på medelhastighet tills du har en fast, len och glansig maräng.
  3. Spritsa marängen på plåtar med bakplåtspapper och grädda 1-1 1⁄2 timme. Hur lång tid de behöver beror på hur stora du gör. När de kan lyftas från pappret är de klara.
  4. Låt marängerna stå kvar på eftervärmen 1 timme (låt en sked sitta i ugnsöppningen så det kommer in luft).
  5. Inkokta rabarber: Värm ugnen till 95 grader. Skiva rabarbern i mindre bitar.
  6. Koka upp vatten och strösocker i en kastrull. Lägg rabarbern i en liten ugnsfastform och häll på sockerlagen så att rabarbern täcks. Täcks inte rabarbern kan du koka mer sockerag.
  7. Ställ in formen i mitten av ugnen och låt stå i ca 15 min. Rabarbern skall fortfarande vara fast och får inte bli för mjuk och gå sönder. Ta ut och låt svalna. Koka gärna in rabarbern dagen innan servering.
  8. Kolasmetana: Vispa smetana och dulce de leche till en fluffig kräm. Klicka ut eller spritsa ut på 4 tallrikar. Toppa med Rabarbern och maränger.
  9. Tips! Om du vill ha rödare rabarber kan du ta lite lag, rabarber och hallon och mixa ihop till en sås och hälla över desserten för att få mer färg.
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Dadelbollar med olivolja

/

Jag blir ofta sötsugen på eftermiddagen och på kvällen. Då passar dessa nyttigare chokladbollarna bra då vi alla ju vet att det inte är bra att äta småkakor i tid och otid. Dessa är bakade på dadlar som sötning. Dadlar är ju också sött men innehåller iaf också kostfiber, vitaminer och mineraler. Dadelbollarna innehåller inte heller smör utan olivolja…det blir ingen smak av oljan men det är ett nyttigt val av fett. 

Goda, nyttigare chokladbollar med dadlar som effektivt dämpar sötsuget!

Chokladbollar med dadlar

ca 24 st, 10 min

  • 20 dadlar
  • 4 dl havregryn
  • 1 dl riven kokos, gärna rostad
  • 2 1/2 dl kakao
  • 1 dl olivolja eller kokosolja
  • 3 msk espresso
  • 1 tsk vanilj paste (valfritt)
  • 1 tsk dadelsirap (valfritt)
  • 1 1/2 -2 krm salt

Gör så här:

  1. Mät upp alla ingredienser i en matberedare och mixa ihop till en formbar massa.
  2. Rulla till bollar. Ev kan du rulla dem i kokos eller kakao. Rostad kokos blir lite godare och krispigare. Rosta på 175 grader i 5-10 min, rör om några gånger.
2

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00